MINISTARKA PROF. DR SLAVICA ĐUKIĆ-DEJANOVIĆ U POSETI OPŠTINI BOGATIĆ

17. decembra 2019.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Vlade Republike Srbije, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, danas je posetila opštinu Bogatić u okviru realizacije Programa podrške sprovođenju mera populacione politike. Prijem su ministarki sa saradnicima najpre u zgradi Opštine upriličili predsednik Nenad Beserovac zajedno sa rukovodstvom, gde su na sastanku govorili o realizovanim zajedničkim aktivnostima Opštine i Ministarstva i idejama za nove projekte.

Kabinet ministarke u sklopu aktivnosti usklađivanje rada i roditeljstva, aktiviranje lokalne samouprave, edukacija iz oblasti populacione politike, krajem 2018. godine Opštini Bogatić odobrio je sredstva za dogradnju objekta predškolske ustanove „Slava Ković“ u Bogatiću (oko 250m2 novog prostora), nabavku nameštaja i uvođenje novih aktivnosti u rad ustanove, u vrednosti od 17.767,274 dinara, od čega su sredstva Ministarstva 9.000.000,00 dinara, a 8.767.274,24 dinara Opštine Bogatić. Radovi su završeni, objekat u funkciji, pa je stoga delegacija danas posetila novi prostor namenjen ugodnijem boravku mališana iz Mačve.

„Zadvoljstvo je biti danas ovde i videti na kako lep način je deo finansijskih sredstava naše Vlade uložen, da bi deca imala pre svega veće prostorne mogućnosti i da bi što veći broj dece mogao da koristi obrazovne i sve druge usluge ovde. Podaci govore da je u Bogatiću 12,5 odsto dece do tri godine u jaslicama, što je znatno lošije od onog na nivou Srbije. Oko četrdeset posto dece starijeg uzrasta, do predškolskog, je uključeno u ovaj oblik obrazovnog rada, a u Srbiji je ta brojka preko šezdeset procenata. Moramo i dalje investirati u ovakve objekte i u znanja i htenja vaspitačica, koje se bave obrazovanjem dece ovog uzrasta, da edukacija i socijalizacija dece bude proširena na sve moguće nivoe. Stav da su mama i tata poljoprivrednici, pa dete može biti sa njima na njivi je odavno prošao i prevaziđen je, jer su vrtići i predškolske grupe mesta gde se stiču prve rivalske i prijateljske relacije, različiti oblici socijalnog života, koje samo vršnjaci mogu preneti jedni drugima i zbog toga je investicija u ovakve objekte više nego važna i ovaj segment života uopšte. Mi smo inače u prethodne dve godine uručili 17 miliona nepovratnih sredstava za Bogatić, koji zaslužuje i više, ali finanasijske mogućnosti su takve. Nešto na čemu još predano radimo i podržavamo je i međugeneracijska solidarnost, pa se nadam da će i naredne godine deo bespovratnih sredstava ponovo otiću u vašu opštinu“, izjavila je ministarka Đukić Dejanović.

Tokom ove godine Opština Bogatić je realizovala projekte edukacije iz oblasti populacione politike i aktiviranja lokalne samouprave u cilju stvaranja pozitivne klime, u okviru kog su voznom parku patronažne službe Doma zdravlja Bogatić već dostavljena tri vozila marke Dačia, a od danas je u funciji i novonabavljeni ultrazvučni aparat. Vrednost ovog projekta iznosi 10.412.446,00 dinara, od čega su sredstva Ministarstva 8.329.956,80 dinara, a 2.082.489,20 dinara sredstva Opštine Bogatić.

„Na osnovu iskustva iz prethodne dve godine spremni smo da i naredne konkurišemo i da kroz ovakve projekte damo kao lokalna samouprava svoj skromni doprinos popravljanju demografske slike i u našoj opštini i u državi. Ove dve ustanove su imale konkretne benefite od pomenutih projekata, dve godine uzaspotno dobijamo sredstva i nadam se da će ih u budućnosti biti još. Zahvalio bih se Vladi Republike Srbije i Kabinetu za demografiju i populacionu politiku, koji su omogućili lokalknim samoupravama da konkurišu za bespovratna sredstva“, rekao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović svoju posetu Bogatiću završila je obraćanjem u Kulturno-obrazovnom centru, gde su roditeljima najmlađih meštana Mačve dodeljena auto-sedišta za decu (uzrasta od jedne do sedam godina) za vozila. Ona je naglasila da se u Bogatiću rodi manje od osam beba na hiljadu stanovnika, a umre 16 osoba, ali da raduje podatak da se 2018.godine rodilo tri mališana više nego prethodne godine, što pokazuje da se stvari menjaju i pozvala prisutne roditelje da prošire svoje porodice.

Ove godine Opština i Savet za koordinaciju bezbednosti saobraćaja opštine Bogatić u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u cilju sprovođenja Plana i programa za unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Bogatić za 2019. godinu, umesto planiranih 120, sprovela je nabavku sedišta neophodnih još 22 sedišta da se namire svi podnosioci prijava na raspisani javni konkurs.

Svi prisutni roditelji bili su u prilici da čuju i obuku za pravilnu upotrebu dečijih auto-sedišta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *