OPŠTINA BOGATIĆ NA PUTU KA DOBROM UPRAVLJANJU

1. juna 2019.

Dana 29.05.2019.godine u Beogradu, predstavnici 96 lokalnih samouprava potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti dobrog upravljanja sa Kancelarijom ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u okviru Programa Swiss PRO. Svečanom potpisivanju Memoranduma prisustvovali su predsednik Opštine Nenad Beserovac i pomoćnik predsednika Opštine Nebojša Petronić. U ime Opštine Bogatić Memorandum o razumevanju potpisao je predsednik Opštine Nenad Beserovac.
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ovom prilikom ocenio je da je za lokalne samouprave veoma važno potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblasti dobrog upravljanja sa Programom Swiss PRO, jer će se tako obezbediti bolji kvalitet pružanja usluga za građane. On je izrazio zadovoljstvo jer se 96 lokalnih samouprava ujedinilo oko jednog cilja – dobre lokalne uprave.
„U proteklih 15 godina, u saradnji sa Vladom Švajcarske, radili smo na prenosu znanja i švajcarskih iskustava o dobrom upravljanju u Srbiji kako bismo još više približili lokalnu upravu svojim građanima“, rekao je Ružić i dodao da su zahvalni švajcarskim partnerima koju su obezbedili efektan alat za sprovođenje principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou.
Dodao je da je podrška Vlade Švajcarske, i kroz prethodne programe kao i kroz aktuelni program SWISS PRO, u skladu je sa orijentacijom i nastojanjima Vlade Srbije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, da javnu upravu učini modernim servisom za građane i privredu.
„Mi smo svesni da je dobro upravljanje danas veliki izazov ali istovremeno ono je veoma korisno za lokalnu zajednicu i njenu ekonomiju. Dobro upravljanje je preduslov za ekonomski razvoj – mi to dobro znamo iz švajcarskog iskustva dugog preko 200 godina“, rekla je Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju pri ambasadi Švajcarske u Republici Srbiji.
U prethodnom periodu uz podršku Vlade Švajcarske osnovani su centri za dobro upravljanje u 23 opštine, a već izgrađeni resursi biće od značaja drugim lokalnim samoupravama koji sada započinju proces uvođenja principa dobrog upravljanja u svoje lokalne samouprave.
Program Swiss PRO će pružiti i finansirati svu tehničku podršku lokalnim samoupravama da unaprede nivo upravljanja, uz jedinu obavezu lokalnih samouprava da te procese podrže, stavljajući svoje ljudske resurse u funkciju odvijanja procesa i njihovog dovođenja do uspešnih ishoda.
Potpisivanje Memoranduma o razumevanju predstavlja važan korak ka uspostavljanju trajnih resursa u lokalnim samoupravama za unapređenje njihovog rada u skladu sa principima dobrog upravljanja i ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *