OPŠTINA BOGATIĆ JEDNA OD 33 LOKALNE SAMOUPRAVE KOJE REALIZUJU PROJEKAT “REFORMA LOKALNIH FINANSIJA 2”

14. maja 2019.

Danas 14.05.2019.godine u Beogradu, u Belom dvoru u organizaciji Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove i Projekta Reforma lokalnih finansija II organizovano je svečano potpisivanje Memoranduma o saradnji sa predstavnicima 33 lokalne samouprave na realizaciji projekta Reforme lokalnih finansija II u Srbiji. Memorandum o saradnji ispred Opštine Bogatić potpisao je predsednik Opštine, Nenad Beserovac.

U svečanom delu prisutnima su se obratili: ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, v.d. zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saadnju Sibil Hegler, pomoćnice ministra finansija i privrede Spomenka Vircburger i Dubravka Drakulić, direktorka projekta RELOF2 dr Ana Jolović i predsednik opštine Osečina Dragan Aleksić.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ovom prilikom izjavio je da je za lokalne samouprave u Srbiji veoma značajna podrška Projekta Reforma lokalnih finansija (RELOF) 2, koji će pružiti stručnu podršku u uspostavljanju finansijskog upravljanja i kontrole i boljeg nadzora nad radom lokalnih javnih preduzeća.

„Drago mi je da su lokalne samouprave zainteresovane da unaprede svoje kapacitete i da uspostavljanjem ovog sistema ispune svoju zakonsku obavezu i doprinesu evropskom putu Srbije“, rekao je Ružić povodom potpisivanja memoranduma o saradnji između projekta RELOF2 i 33 lokalne samouprave.

On je istakao da uvođenje finansijske kontrole i upravljanja i boljeg nadzora nad lokalnim javnim preduzećima omogućava da, čelni i najodgovorniji ljudi opština i gradova, sagledaju situaciju u budžetu i povežu je sa planovima i ciljevima koje su postavili pred sebe da bi unapredili uslove života za građane u svojim sredinama i tako opravdali ukazano poverenje.

Projekat Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2) podržava lokalne samouprave u primeni principa dobrog upravljanja kroz implementaciju sveobuhvatne unutrašnje kontrole i adekvatno upravljanje javnim finansijama. Projekat finansira Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), koji je nakon veoma uspešno sprovedene prve faze projekta RELOF (2016-2018), početkom godine odobrio novu fazu koja će trajti u periodu od 2019-2023.godine i obuhvatiti 33 jedinice lokalnih samouprava na teritoriji Republike Srbije. RELOF2 će podržati lokalne samouprave u okviru četiri komponente: uvođenje ili unapređenje sistema finansijskog upravljanja i kontrole, uvođenje ili unapređenje funkcije interne revizije, unapređenje sistema nadzora nad radom lokalnih javnih preduzeća i napredne aktivnosti u poboljšanju reforme javnih finansija na lokalu.

Projekat RELOF2 podržaće: Knjaževac, Paraćin, Užice, Osečina, Lajkovac, Sremska Mitrovica, Šid, Aleksinac, Sokobanja, Ražanj, Bač, Odžaci, Bački Petrovac, Bečej, Žabalj, Ada, Čoka, Bogatić, Ljubovija, Mali Zvornik, Zrenjanin, Žitište, Sečanj, Kragujevac, Aranđelovac, Topola, Batočin, Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Trstenik, Varvarin i Vrnjačka Banja.

Nakon ceremonije svečanog potpisivanja, organizovan je panel na temu lokalnih javnih finansija na kome su govorili: državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dr Ivan Bošnjak, predsednik Saveta Državne revizorske institucije dr Duško Pejović, rukovodilac Grupe za metodologiju rada i razvoj interne revizije Centralne jedinice za harmonizaciju Ministarstva finansija Zoran Živković i načelnik gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj grada Sremske Mitrovice Duško Šarošković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *