OПШТИНА БОГАТИЋ ЈЕДНА ОД 33 ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ КОЈЕ РЕАЛИЗУЈУ ПРОЈЕКАТ “РЕФОРМА ЛОКАЛНИХ ФИНАНСИЈА 2”

14. маја 2019.

Данас 14.05.2019.године у Београду, у Белом двору у организацији Швајцарског секретаријата за економске послове и Пројекта Реформа локалних финансија II организовано је свечано потписивање Mеморандума о сарадњи са представницима 33 локалне самоуправе на реализацији пројекта Реформе локалних финансија II у Србији. Меморандум о сарадњи испред Општине Богатић потписао је председник Општине, Ненад Бесеровац.

У свечаном делу присутнима су се обратили: министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, в.д. заменица директора Швајцарске канцеларије за саадњу Сибил Хеглер, помоћнице министра финансија и привреде Споменка Вирцбургер и Дубравка Дракулић, директорка пројекта РЕЛОФ2 др Ана Јоловић и председник општине Осечина Драган Алексић.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић овом приликом изјавио је да је за локалне самоуправе у Србији веома значајна подршка Пројекта Реформа локалних финансија (РЕЛОФ) 2, који ће пружити стручну подршку у успостављању финансијског управљања и контроле и бољег надзора над радом локалних јавних предузећа.

„Драго ми је да су локалне самоуправе заинтересоване да унапреде своје капацитете и да успостављањем овог система испуне своју законску обавезу и допринесу европском путу Србије“, рекао је Ружић поводом потписивања меморандума о сарадњи између пројекта РЕЛОФ2 и 33 локалне самоуправе.

Он је истакао да увођење финансијске контроле и управљања и бољег надзора над локалним јавним предузећима омогућава да, челни и најодговорнији људи општина и градова, сагледају ситуацију у буџету и повежу је са плановима и циљевима које су поставили пред себе да би унапредили услове живота за грађане у својим срединама и тако оправдали указано поверење.

Пројекат Реформа локалних финансија II у Србији (РЕЛОФ2) подржава локалне самоуправе у примени принципа доброг управљања кроз имплементацију свеобухватне унутрашње контроле и адекватно управљање јавним финансијама. Пројекат финансира Швајцарски секретаријат за економске послове (SECO), који је након веома успешно спроведене прве фазе пројекта РЕЛОФ (2016-2018), почетком године одобрио нову фазу која ће трајти у периоду од 2019-2023.године и обухватити 33 јединице локалних самоуправа на територији Републике Србије. РЕЛОФ2 ће подржати локалне самоуправе у оквиру четири компоненте: увођење или унапређење система финансијског управљања и контроле, увођење или унапређење функције интерне ревизије, унапређење система надзора над радом локалних јавних предузећа и напредне активности у побољшању реформе јавних финансија на локалу.

Пројекат РЕЛОФ2 подржаће: Књажевац, Параћин, Ужице, Осечина, Лајковац, Сремска Митровица, Шид, Алексинац, Сокобања, Ражањ, Бач, Оџаци, Бачки Петровац, Бечеј, Жабаљ, Ада, Чока, Богатић, Љубовија, Мали Зворник, Зрењанин, Житиште, Сечањ, Крагујевац, Аранђеловац, Топола, Баточин, Пирот, Димитровград, Бабушница, Трстеник, Варварин и Врњачка Бања.

Након церемоније свечаног потписивања, организован је панел на тему локалних јавних финансија на коме су говорили: државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе др Иван Бошњак, председник Савета Државне ревизорске институције др Душко Пејовић, руководилац Групе за методологију рада и развој интерне ревизије Централне јединице за хармонизацију Министарства финансија Зоран Живковић и начелник градске управе за буџет и локални економски развој града Сремске Митровице Душко Шарошковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *