ODRŽANA 13.SKUPŠTINA NALED-a

21. aprila 2019.

U četvrtak, 18.04.2019.godine u Beogradu u hotelu Hyatt Regency održana je 13. godišnja Skupština Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Opštinu Bogatić na skupu predstavljao je predsednik Opštine Nenad Beserovac.

O važnosti javno-privatnog dijaloga i značaju regionalne saradnje na izgradnji boljeg privrednog ambijenta, govorili su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ambasador SAD Kajl Skot, šef kancelarije Svetske banke Stiven Ndegva i šef Delegacije EU Sem Fabrici.

Reforma inspekcijskog nadzora važna i za stvaranje boljeg, predvidivijeg poslovnog ambijenta koji je ključan za razvoj privatnog sektora, otvaranje novih radnih mesta i veći budžet Srbije”, rekao je on na 13. godišnjoj skupštini NALED-a.

Govoreći o rezultatatima reformi,  Ružić je rekao da je tokom prošle godine izvršeno preko 10.000 nadzora nad subjektima za koje se sumnjalo da su neregistrovani i među kojima ih je otkriveno 3.000 takvih.

Ministar Ružić je naglasio i promenu odnosa inspektora prema privrednicima, i dodao da on više nisu bauk za privredu, već njen savetodavac.

Ministar Ružić je istakao i da je važna uloga NALED-a u stvaranju konstruktivnog i održivog dijaloga između države i inspektora sa privrednicima, koji je ključan za uspešne rezultate reforme inspekcija.

Reforma uvođenja elektronskih građevinskih dozvola iz korena je promenila način funkcionisanja državne i lokalne administracije i lansirala je primenu e-servisa u cilju smanjenja birokratije. Formiranjem Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na Doing Business listi, pokazali smo da je uključivanje privrede i civilnog sektora u definisanje zakonskih rešenja neophodno da bi reforma zaživela i bila uspešna, istakla je potpredsednica Mihajlović.

U svečanom delu Skupštine, ključnim partnerima u realizaciji reformi uručeno je priznanje NALED Strela za doprinos ekonomskom razvoju Srbije.

Ovogodišnji dobitnici priznanja su NJ.E. Arne Bojrnstad, ambasador Kraljevine Norveške za podršku unapređenju vladavine prava, efikasnosti inspekcijskog nadzora i ekonomskom osnaživanju žena u ruralnim krajevima, Li Sung Gi, generalni direktor Korejske agencije za trgovinu i promociju izvoza KOTRA, za doprinos razvoju e-uprave  i pametnih gradova u Srbiji i Lora Pavlović, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID-a, za podršku jačanju kulture javno-privatnog dijaloga i osnaživanje civilnog sektora u našoj zemlji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *