PREDSEDNIK OPŠTINE BOGATIĆ NA SVEČANOJ CEREMONIJI POTPISIVANJA UGOVORA U OKVIRU PROGRAMA Exchange 5

24. januara 2019.

 

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa Evropske unije i Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova opština (SKGO) organizovali su 22. januara 2019. godine u Klubu poslanika u Beogradu ceremoniju svečanog potpisivanja ugovora za realizaciju projekata u oblasti upravljanja imovinom koji su odobreni u okviru grant šeme Exchange 5 – Podrška lokalnim samoupravama. Među odobrenim projektima je i projekat ”Efikasno upravljanje javnom imovinom-iskorak ka bržem razvoju naših lokalnih samouprava” koji opština Bogatić realizuje u saradnji sa opštinama Vladimirci i Mali Zvornik. Svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić kao i predsednici partnerskih opština Milorad Milinković i Zoran Jevtić.
U uvodnom delu ceremonije prisutnima su se obratili: ministar državne uprave i lokalne samouprave – Branko Ružić, ministarka za evropske integracije – Jadranka Joksimović, Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji – NJ.E. Sem Fabrici, državna sekretarka Ministarstva finansija – Slavica Savičić, pomoćnik ministra finansija – Marko Jovanović i generalni sekretar SKGO – Đorđe Staničić.
Program Exchange 5 finansira Evropska unija iz sredstava IPA 2014 i čini deo tekućih procesa u okviru kojih Republika Srbija uz podršku Evropske unije ulaže napore da poboljša upravljanje u lokalnoj samoupravi i da unapredi nivo usluga u gradovima i opštinama u cilju podsticanja lokalnog razvoja. Teme Programa Exchange 5 su u funkciji lokalnih reformskih procesa i odnose se na: podršku efikasnom upravljanju imovinom i podršku u strateškom planiranju i programskom budžetiranju. Ukupna vrednost Programa Exchange 5 iz sredstava EU je 4,45 miliona evra, a od toga 3 miliona evra čini fond za realizaciju projekata u okviru grant šeme za upravljanje imovinom.
Opština Bogatić je ponosna na činjenicu da je od ukupno 53 projektna predloga, kojima su lokalne samouprave konkurisale za temu koja se odnosi na oblast upravljanja imovine, odobreno samo 18 projekata, među kojima je i projekat ”Efikasno upravljanje javnom imovinom-iskorak ka bržem razvoju naših lokalnih samouprava” kojim će ova opština koordinirati u narednih 18 meseci. Projektnim aktivnostima je planirano uspostavljanje efikasnog sistema upravljanja imovinom u opštinama Bogatić, Mali Zvornik i Vladimirci kako bi se stvorili preduslovi za brži lokalni ekonomski razvoj na teritorijama ovih opština.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *