ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ НА СВЕЧАНОЈ ЦЕРЕМОНИЈИ ПОТПИСИВАЊА УГОВОРА У ОКВИРУ ПРОГРАМА Exchange 5

24. јануара 2019.

 

Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма Европске уније и Стална конфeренција градова и општина – Савез градова општина (СКГО) организовали су 22. јануара 2019. године у Клубу посланика у Београду церемонију свечаног потписивања уговора за реализацију пројекaта у области управљања имовином који су одобрени у оквиру грант шеме Exchange 5 – Подршка локалним самоуправама. Међу одобреним пројектима је и пројекат ”Ефикасно управљање јавном имовином-искорак ка бржем развоју наших локалних самоуправа” који општина Богатић реализује у сарадњи са општинама Владимирци и Мали Зворник. Свечаној церемонији потписивања уговора присуствовао је Ненад Бесеровац, председник општине Богатић као и председници партнерских општина Милорад Милинковић и Зоран Јевтић.
У уводном делу церемоније присутнима су се обратили: министар државне управе и локалне самоуправе – Бранко Ружић, министарка за европске интеграције – Јадранка Јоксимовић, Амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији – Њ.Е. Сем Фабрици, државна секретарка Министарства финансија – Славица Савичић, помоћник министра финансија – Марко Јовановић и генерални секретар СКГО – Ђорђе Станичић.
Програм Exchange 5 финансира Европска унија из средстава ИПА 2014 и чини део текућих процеса у оквиру којих Република Србија уз подршку Европске уније улаже напоре да побољша управљање у локалној самоуправи и да унапреди ниво услуга у градовима и општинама у циљу подстицања локалног развоја. Теме Програма Exchange 5 су у функцији локалних реформских процеса и односе се на: подршку ефикасном управљању имовином и подршку у стратешком планирању и програмском буџетирању. Укупна вредност Програма Exchange 5 из средстава ЕУ је 4,45 милиона евра, а од тога 3 милиона евра чини фонд за реализацију пројеката у оквиру грант шеме за управљање имовином.
Општина Богатић је поносна на чињеницу да је од укупно 53 пројектна предлога, којима су локалне самоуправе конкурисале за тему која се односи на област управљања имовине, одобрено само 18 пројеката, међу којима је и пројекат ”Ефикасно управљање јавном имовином-искорак ка бржем развоју наших локалних самоуправа” којим ће ова општина координирати у наредних 18 месеци. Пројектним активностима је планирано успостављањe ефикасног система управљања имовином у општинама Богатић, Мали Зворник и Владимирци како би се створили предуслови за бржи локални економски развој на територијама ових општина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *