ОПШТИНСКИ ОДБОР СПС БОГАТИЋ НА 10.КОНГРЕСУ СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ СРБИЈЕ

23. децембра 2018.

 

Делегати Општинског одбора СПС Богатић, њих 27-оро (24-оро изабраних на Општинској Конференцији и троје по функцији: Др. Тијана Пејовић и Др. Горан Макунчевић, као чланови ГО СПС и Ненад Бесеровац, као председник Општине), дали су пун допринос у раду, веома успешног, јубиларног Десетог Конгреса Социјалистичке партије Србије, одржаног у Сава Центру, у Београду 22.12.2018. године.

У првом свечаном делу Конгреса, поред председника СПС-а Ивице Дачића, који је исти отворио, делегатима су се обратили и гости: Председник Републике Србије и СНС-а Александар Вучић, премијер, Грчке Алексис Ципрас, председник СНСД-а и председавајући председништва БиХ Милорад Додик, председник ЈС Драган Марковић Палма, председник СПРС Петар Ђокић, председник СВМ Иштван Пастор, Њ. Е. Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг.

Дачић је, на отварању Конгреса, поручио делегатима да га бирају, не због његових политичких амбиција, које је, каже, остварио, већ ако мисле да им је потребан и ако је користан за партију. „Ако ме бирате, онда морате и да ме слушате“, рекао је Дачић социјалистима. Оценио је да владајућој коалицији не прети никаква опозиција, јер, како каже, „не можете се освртати на сваког комарца који вас уједе“. „Највећи проблем јесу мангупи у нашим редовима. То морамо да елиминишемо, да би партија била боља“, рекао је Дачић.

Социјализам данас, како је објаснио, подразумева: стан, посао, образовање, здравствену заштиту и пензију. Напоменуо је да је убеђен у исправност одлуке да СПС гради стратешко партнерство са СНС-ом како би Србију извукли из кризе и усмерили ка лидерству у овом делу Европе.

Ивица Дачић је поручио да “чврсто стојимо на томе да Србија не може бити понижена и може прихватити само праведни компромис и да нема те силе која ће натерати Србију да по цену губитка националних и државих интереса уђе у ЕУ, а да губи Косово.

Дачић је истакао да су два важна документа потписана у време власти СПС-а – Резолуција СБ УН 1244, као једини међународни правни документ који гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије, и Дејтонски споразум, који је установио Републику Српску.Оценио је да је то највеће достигнуће српског народа у 20. веку.

Председник Србије и Српске напредне странке, Александар Вучић истакао је да смо ми Срби задовољни само ако добијемо максимално, па и по питању Косова и Метохије, али, истакао је, то неће бити могуће, ма ко владао. „Данас да питам моје и ваше чланове и функционере које је то решење, који је компромис са којим би били задовољни, ни од кога нећу чути одговор“, рекао је Вучић.

Истакао је да је захвалан СПС-у што су вредно радили и заједно са СНС-ом радили на томе да позиција Србије буде нешто чвршћа, јача, да можемо за више да се боримо и више да изборимо за српски народ и на КиМ.

Подсетио је да је он пре неколико година био за коалицију са социјалистима, иако СНС-у и СПС-у математички није био потребан, али да политика никада није математика и да је знао да без њих не могу и не смеју да иду политичке промене.

У другом радном делу Конгреса, преко 2.400  делегата, утврдили су дневни ред, усвојили Пословник о раду, усвојили реферат председника Дачића, Извештај о раду Социјалистичке партије Србије у периоду  између Деветог и Десетог Конгреса и изабрали  су председника Социјалистичке партије Србије, чланове Главног одбора СПС, статутарну комисију и надзорни одбор. За председника  Социјалистичке партије Србије једногласно је изабран Ивица Дачић. Чланови Главног одбора  СПС  испред ОО СПС Богатић постали су Др.Тијана Пејовић из С.Црнобарског, Др. Горан Макунчевић из Клења и Ивана Ђукић, дипломирани економиста из Дубља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *