АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ ЧЕШКЕ ДОНИРАЛА СРЕДСТВА  ЦРКВЕНОЈ ОПШТИНИ ДУБЉE

6. октобра 2018.

Данас, 05.10.2018.године  у Дубљу, у порти Храма  Вазнесења Христовог, уприличено је свечано потписивања Уговора о донаторству између Амбасаде Републике Чешке и  Српске православне општине Дубље. Уговор су потписали изасланик одбране Амбасаде Републике Чешке у Републици Србији, пуковник Томаш Даниел и протејереј ставрофор Урош Живковић, старешина Храма Вазнесења Христовог, уз присуство представника Општине Богатић. Средства у износу око 5.500 еура намењена су  изградњи спомен-чесме изгинулим  војницима из Првог светског рата.

Изасланик Амбасаде Републике Чешке, Томаш Даниел, овом приликом истакао је да  је сарадња са Црквеном општином Дубље и свштеником Урошем Живковићем успостављна 2015.године и да је сада дошло до реализације, која се огледа у донацији за изградњу спомен обележја.

Протејереј ставрофор Урош Живковић, захвалио је се  Влади Републике Чешке на донираним средствима,  као и  Општини Богатић која новчано помаже све цркве на територији општине.

Помоћник председника Општине Богатић, Небојша Петронић изразио је захвалност представницима Чешке амбасаде и истакао да ова  сарадња доприноси неговању пријатељства две земље и два народа.

Храм Вазнесења Христовог има припрату испод које се налази спомен – костурница у којој су смештене кости српских и аустроугарских Црква војника изгинулих у Првом светском рату 1914-1918 годне. Ту је сахрањено преко 1000 војника, од чега 166 аустроугарских војника, који су били сахрањени у Мачви и околини.

На западној фасади Храма стоји натпис: „ СПОМЕН КОСТУРНИЦА ОНИХ КОЈИ У РАТОВИМА ИЗГИНУШЕ КАО НЕПРИЈАТЕЉИ, ПА ИХ СМРТ ИЗМИРИ.

БОЉЕ ЈЕ ЧОВЕКУ ДА БУДЕ ПРИЈАТЕЉ СВИХ НАРОДА, ПА ДА ЗА ЖИВОТА ИМА КОРИСТ РАТНИЦИ 1914—1918. Г. ПАЛИ У МАЧВИ“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *