ODRŽANA KONFERENCIJA “PRAVA, JEDNAKOST I GRAĐANSTVO”

5. oktobra 2018.

U sredu, 03.10.2018.godine u Beogradu održana je  Konferencija „ Prava, jednakost i građanstvo“ U radu Konferencije učestvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović i ambasador  Delegacije EU u Republici Srbiji Sem Fabrici. Opštinu Bogatić predstavljao je predsednik Opštine, Nenad Beserovac.

U okviru Konferencije predstavljen je program Evropske unije (REC program), kojem je Srbija pristupila kao prva zemlja regiona i prva zemlja koja nije članica Evropske unije.  Cilj konferencije bio je da se predstavnici civilnog društva, državnih institucija, nevladinog sektora, Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), upoznaju sa mogućnostima za finansiranje projekata koji za cilj imaju unapređenje položaja ranjivih grupa poput invalida, Roma, žrtvi nasilja u porodici…

Ministar Đorđević prilikom otvaranja Konferencije rekao je da Srbija želi da iskoristi sve ono što joj pruža Evropska unija kako bi svojim građanima pružila jednake mogućnosti.

„Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je pristupila ovom fondu EU i ponosni smo na to. Evropska unija je naša budućnost, a ovo je prilika da se pokažemo kao društveno odgovorni prema osetljivim grupama i da unapredimo naše celokupno društvo. Želimo da upoznamo državne institucije i nevladin sektor na koji način mogu da učestvuju u ovom programu i šta to Ministarstvo može da pruži kako bi se unapredili uslovi života svih građana Srbije“, rekao je Đorđević.

Kako je ministar istakao, Srbija ima pristup budžetu od 440 miliona evra, odnosno 63 miliona evra godišnje, koji omogućava svim državnim institucijama, nevladinim organizacijama i akademskoj zajednici da podnesu i sprovode predloge projekata koji treba da se odnose na  borbu protiv diskriminacije, sprečavanje i suzbijanje svakog vida netolerancije i unapređenje položaja ranjivih grupa.

Ministarka Jadranka Joksimović je ocenila da je učešće u programu EU važno i da je Srbija pristupom tom fondu pokazala da je kredibilan partner.

„Ovaj program je program u kome se Srbija tretira apsolutno kao i ostale zemlje članice EU, što pokazuje koliko smo vredno radili. Cilj je da se unapredi položaj svih, a možda je ovo najbolji program, jer targetira najugroženije grupe“, rekla je Joksimović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *