ОПШТИНА БОГАТИЋ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ „БЕЛИШЋАНСКА ЗЛАТНА ЈЕСЕН“ ХРВАТСКА

24. септембра 2018.

Општина Богатић је на предлог Амбасаде Р.Србије у Хрватској и Министарства државне управе и локалне самоуправе Р.Србије представљала Републику Србију на Данима српске културе у оквиру манифестације „Белишћанска златна јесен“ у Белишћу – Р.Хрватска, у периоду од 14.09. до 16.09.2018.године.Дане српске културе отворио је Горан Петровић, Генерални конзул Републике Србије у Републици Хрватској, који је  навео  да је „Белишћанска златна јесен“ пример политичког, дипломатског, економског, културног и спортског догађаја.

„Желим да изразим поштовање градоначелнику Бурићу и његовим сарадницима, јер овако великог догађаја се не би постиделе ни државе, ни регије, а тек град величине Белишћа, са десетак хиљада становника. Ово што се ради у овако мањим мултикултуралним местима слободно се може мерити са с доменима државних дипломатија. То је оно што нам треба у много већем обиму него до сада, како би односи Србије и Хрватске и свих других држава били на највишем могућем нивоу, што је у интересу свих нас, додао је генерални конзул Петровић

„Част нам је што је управо Општина Богатић добила прилику да представи културу, обичаје и традицију нашег народа, нашу Мачву и нашу Србију, у оквиру ове манифестације. Свакако је циљ, пре свега повезати се с градом Белишћем, али и с осталим локалним самоуправама који су гости на манифестацији. Несумњиво је да нас култура повезује. Имали сте прилику да видите наступе чланова нашег фолклорног и позоришног ансамбла, али и да упознате остале представнике, из ликовне уметности и гастрономије. Питали сте ме да ли је Богатић заиста богат, јесте, богат је добрим и гостопримљивим људима, са великим срцем. Али, што се тиче оног економског дела, није тако, па се надам да је ово почетак једне дугорочне и плодоносне сарадње између наше две локалне самоуправе, јер ми имамо шта да научимо од вас“, рекао је у свом обраћању Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић

Белишће је један од најмлађих градова у Хрватској, настао 1884.године, и према речима градоначелника Динка Бурића, град је златовез 22 националне културе.

„И данас, као и на почецима свог настајања, Белишће има једно посебно богатство, богатство спознаје да на једном подручју живе уз већински хрватски народ и припадници чак 21 националне заједнице. Вођени значајем ове чињенице пре неколико година смо у Градској управи одлучили да сваке године у оквиру наших културних манифестација, каква је и ова, посебну пажњу и поштовање посветимо култури које чине поменути златовез 22 националне културе. Ове године та част је припала приказу дела богатства, културе и традиције српског народа“, навео је градоначелник Белишћа.

Српска култура, традиција и обичаји представљени су кроз песму и игру фолклорног ансамбла „Ђидо“ Богатић, аматерског позоришта „Јанко Веселиновић“ Богатић, изложбу слика сликарске колоније „Совљак“ и слике Стојана Аничића, као и гастрономске специјалитете мачванског краја, ученика Мачванске средње школе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *