PROJEKAT „OBUKA PRAVILNE UPOTREBE DEČIJIH ZAŠTITNIH SISTEMA U VOZILU – AUTO SEDIŠTA“

24. avgusta 2018.

  

Opština Bogatić je jedna od 25 lokalnih samouprava  kojoj je odobrena realizacija projekta „Obuka o pravilnoj upotrebi dečijih auto sedišta“  po sprovedenom javnom pozivu Agencije za bezbednost saobraćaja.

Agencija za bezbednost saobraćaja ima ulogu i pokretača i nosioca aktivnosti ka podizanju svesti stanovništva o značaju upotrebe sistema zaštite unutar vozila – sigurnosnih pojaseva i dečijih sistema zaštite.  Velika zastupljenost dece koja su smrtno stradala u svojstvu putnika u vozilu, u ukupnom broju smrtno stradale dece u saobraćaju se dovodi u direktnu vezu sa (ne)upotrebom dečijih sistema zaštite u vozilima – dečijih sedišta i sigurnosnih pojaseva.

U tom smislu pokrenut je projekat  sa ciljem povećanja bezbednosti dece u saobraćaju, što je propoznato kao jedan od strateških ciljeva nacionalne Strategije o bezbednosti saobraćaja Republike Srbije. Strategijom je  definisan cilj da od 2020.godine nema poginule dece u saobraćaju na teritoriji Republike Srbije. To se između ostalog može postići tako što će se svi putnicni u vozilu, uključujući decu, uvek prevoziti ispravno, uz upotrebu adekvatnih sistema zaštite.Agencija će u saradnji sa lokalnim Savetima za bezbednost saobraćaja omogućiti realizaciju edukacije za lokalne samouprave koje nisu ušle u prvih 25.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *