ODRŽANA 3.SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SKGO

29. juna 2018.

Predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac učestvovao je u radu   3. sednice Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), koja je održana 27.06.2018.godine u Beogradu. U svečanom delu sednice predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) potpisali su Sporazum sa deset lokalnih samouprava u Republici Srbiji za podršku u izradi i unapređenju strateških, finansijskih i institucionalnih mehanizama za sprovođenje mera inkluzije (uključivanja) Roma u društvenu zajednicu, u okviru Programa IPA 2016 „EU podrška inkluziji Roma –Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“. Cilj programa je podrška procesu poboljšanja socio-ekonomskog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama i sprovođenju prioritetnih strateških mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025.godine. Podršku u okviru komponente 1 Programa dobile su sledeće opštine i gradovi: Lebane, Vršac, Surdulica, Doljevac, Mladenovac, Pirot, Smederevska Palanka, Aranđelovac, Bečej i Loznica.

Povodom ovog projekta prisutnima su se obratili: Dušanka Golubović, predsednica SKGO, dr Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikolas Bizel, šef I sektora operacija Delegacije EU u Republici Srbiji, Nenad Ivanišević savetnik potpredsednice Vlade i član Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja .

Predsednica SKGO Dušanka Golubović istakla je da ta organizacija daje podršku lokalnim zajednicama da zaštite najugroženije i marginalizovane grupe stanovništva, među kojima i Rome. „Za inkluziju Roma postoji strategija na nacionalnom nivou i odgovarajući akcioni planovi, a potpisivanjem sporazuma lokalnih samouprava sa SKGO zaokružiće se paket podrške“, rekla je Golubović. Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Stana Božović rekla je da se mere inkluzije ne mogu sprovesti bez lokalnih samouprava.„U 2017. godini na evidenciji nezaposlenih bilo 26.456 Roma od čega je 12.441 žena. Od 2015. godine broj zaposlenih se sa 1.994 osobe povećao 2017. godine na 4.150 lica“, rekla je Božović.
Član Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Nenad Ivanišević rekao je da po završetku mera inkluzije ne sme da popusti staranje za ravnopravnost Roma kao građana Srbije.„Bio bih srećan kada bismo 2026. godine postigli punu inkluziju Roma, odnosno iste mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja“, rekao je Ivanišević.Predstavnik EU Nikolas Bizel rekao je da je za Srbiju posebno važno pitanje inkluzije jer je u pregovorima Srbija-EU deo Poglavlja 23 o vladavini prava i Poglavlja 19 o zapošljavanju i socijalnoj politici.„EU zbog toga pruža veliki podršku socijalnom uključivanju Roma i na projekte koji su do sada realizovani potrošeno je 11 miliona evra, a planirano je još 20 miliona evra“, rekao je Bizel.

U radnom delu sednice predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, državni sekretar Zoran Kasalović i pomoćnik ministra Saša Mogić predstavili su Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i druge usvojene zakone koji su od značaja za lokalnu samoupravu. Izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi donose brojna važna unapređenja postojećeg sistema lokalne samouprave, a kao posebno važne istaknute su nove odredbe koje se odnose na učešće javnosti u radu lokalne samouprave, proširivanje delokruga opštinskog veća, uređivanje, funkcionisanje i nadzor mesne samouprave – mesnih zajednica i ostvarivanje međuopštinske saradnje.

Takođe, članovi Predsedništva razmatrali su Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu kojim se uređuju porez na imovinu, porez na nasleđe i poklon, kao i porez na prenos apsolutnih prava, inicijative Odbora SKGO za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport za izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i predlog za zakonsko regulisanje podsticajnih mera za talentovane učenike i studente na lokalnom nivou. U nastavku sednice predstavljeni su podaci o realizaciji projekta „Ažuriranje adresnog registra u Republci Srbiji“ koji realizuju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Republički geodetski zavod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *