ОДРЖАНА 3.СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА СКГО

29. јуна 2018.

Председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац учествовао је у раду   3. седнице Председништва Сталне конференције градова и општина (СКГО), која је одржана 27.06.2018.године у Београду. У свечаном делу седнице представници Сталне конференције градова и општина (СКГО) потписали су Споразум са десет локалних самоуправа у Републици Србији за подршку у изради и унапређењу стратешких, финансијских и институционалних механизама за спровођење мера инклузије (укључивања) Рома у друштвену заједницу, у оквиру Програма ИПА 2016 „ЕУ подршка инклузији Рома –Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“. Циљ програма је подршка процесу побољшања социо-економског положаја ромске популације у локалним заједницама и спровођењу приоритетних стратешких мера из Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025.године. Подршку у оквиру компоненте 1 Програма добиле су следеће општине и градови: Лебане, Вршац, Сурдулица, Дољевац, Младеновац, Пирот, Смедеревска Паланка, Аранђеловац, Бечеј и Лозница.

Поводом овог пројекта присутнима су се обратили: Душанка Голубовић, председница СКГО, др Стана Божовић, државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Николас Бизел, шеф I сектора операција Делегације ЕУ у Републици Србији, Ненад Иванишевић саветник потпредседнице Владе и члан Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња .

Председница СКГО Душанка Голубовић истакла је да та организација даје подршку локалним заједницама да заштите најугроженије и маргинализоване групе становништва, међу којима и Роме. „За инклузију Рома постоји стратегија на националном нивоу и одговарајући акциони планови, а потписивањем споразума локалних самоуправа са СКГО заокружиће се пакет подршке“, рекла је Голубовић. Државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Стана Божовић рекла је да се мере инклузије не могу спровести без локалних самоуправа.„У 2017. години на евиденцији незапослених било 26.456 Рома од чега је 12.441 жена. Од 2015. године број запослених се са 1.994 особе повећао 2017. године на 4.150 лица“, рекла је Божовић.
Члан Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња Ненад Иванишевић рекао је да по завршетку мера инклузије не сме да попусти старање за равноправност Рома као грађана Србије.„Био бих срећан када бисмо 2026. године постигли пуну инклузију Рома, односно исте могућности образовања и запошљавања“, рекао је Иванишевић.Представник ЕУ Николас Бизел рекао је да је за Србију посебно важно питање инклузије јер је у преговорима Србија-ЕУ део Поглавља 23 о владавини права и Поглавља 19 о запошљавању и социјалној политици.„ЕУ због тога пружа велики подршку социјалном укључивању Рома и на пројекте који су до сада реализовани потрошено је 11 милиона евра, а планирано је још 20 милиона евра“, рекао је Бизел.

У радном делу седнице представници Министарства државне управе и локалне самоуправе, државни секретар Зоран Касаловић и помоћник министра Саша Могић представили су Закон о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и друге усвојене законе који су од значаја за локалну самоуправу. Измене и допуне Закона о локалној самоуправи доносе бројна важна унапређења постојећег система локалне самоуправе, а као посебно важне истакнуте су нове одредбе које се односе на учешће јавности у раду локалне самоуправе, проширивање делокруга општинског већа, уређивање, функционисање и надзор месне самоуправе – месних заједница и остваривање међуопштинске сарадње.

Такође, чланови Председништва разматрали су Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о порезима на имовину којим се уређују порез на имовину, порез на наслеђе и поклон, као и порез на пренос апсолутних права, иницијативе Одбора СКГО за образовање, културу, омладину и спорт за измену Закона о основама система образовања и васпитања, као и предлог за законско регулисање подстицајних мера за талентоване ученике и студенте на локалном нивоу. У наставку седнице представљени су подаци о реализацији пројекта „Ажурирање адресног регистра у Републци Србији“ који реализују Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство државне управе и локалне самоуправе и Републички геодетски завод.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *