POČELI RADOVI NA IZGRADNJI REGIONALNOG SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE I ODVODNJAVANJE „MAČVA“

16. juna 2018.

Na teritoriji opštine Bogatić počela je izgradnja velikog regionalnog sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje „Mačva“ radovima na prvom podsistemu „CS N6“ koji će imati kanal dužine 62 km.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i ove godine nastavlja sa realizacijom  Projekta „Razvoj navodnjavanja u poljoprivredi Srbije“ iz kredita Fonda za razvoj Abu Dabija.

Jedna od faza Projekta je izgradnja regionalnog hidrosistema za navodnjavanje Mačve, meću kojima  je deo podsistema CS N6 na površini od 10.900 hektara na teritorji opštine Bogatić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i direktor Srbijavoda  Goran Puzović sa predstavnicima lokalne samouprave obišli su radove na rekonstrukciji kanalske mreže i izgradnji kanalskih crpnih stanica u slivu Donjomačvanskog kanala.

„Dvonamenski sistem Mačva je nama jako važan zato što je to prvi projekat sa čijom realizacijom krećemo ispod Save i Dunava. Po svom kapacitetu je jedan od najvećih“, istakao je Nedimović tokom obilaska radova.

Ministar Nedimović je ukazao na važnost navodnjavanja u poljoprivredi, koje donosi i kvalitet i kvantitet, podsetivši da Ministarstvo daje i 50 odsto novca poljoprivrednicima za nabavku sistema za navodnjavanje.

Nedimović je objasnio da pored 12 započetih projekata za oko 48.000 hektara zemljišta, postoje i projekti za sisteme za Čačak i Pančevački rit, što je još skoro 50.000 hektara zemlje.

„U drugoj fazi spremamo za finansiranje u 2019. i 2020. godini projekte za još oko 55.000 hektara. Tako da ćemo obezbediti navodnjavanje za novih više od 100.000 hektara zemlje i to samo u periodu od dve ili tri godine“, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, pored sistema za navodnjavanje, Ministarstvo radi i na elektrifikaciji polja, kao i na sistemu automatske protivgradne zaštite i raspisuje se tender za prvi radarski centar.

Prostor CS N6 podeljen je na slivna područja, koja suštinsi predstavljaju sisteme za odvodnjavanje, a ovim sistemo za rešenje navodnjavanja, pored kanalske mreže, biće izgrađenje i ustave, crpne stanice, dovodni kanali, vezni kanali, nasipi i propusti. Osnovna uloga ovih objekata je zaštita od spoljnih i unutrašnjih voda. „Otvaramo jedan veliki potencija za ljude koji žive i rade u Mačvi. Sistem čini 19 crpnih stanica, od kojih smo dve već izgradili, zatim 22 ustave, čistimo i produbljujemo oko 62 km kanalske mreže, tako da će ceo sistem biti zaokružen do juna 2020.godine. Svi ovi radovi omogućiće sigurnije i vodosnabdevanje, medernizaciju proizvodnje i poboljšanje kvaliteta i kvantiteta proizvoda. Ono što „Srbijavode“ sada rade je faza dva, vodozahvat na reci Drini i otvaranje potencijala za novih 15 hiljada hektara“, rekao je Goran Puzović, direktor JVP „Srbijavode“.

Predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac, istakao je značaj ovog projekta za čitavu Mačvu i njene poljoprivredne proizvođače.

„Opština Bogatić je izrazito poljoprivredna opština sa 30 hiljada hektara obradivih oranica, tako da će naši poljoprivrednici dobiti ogroman benefit realizacijom ovog projekta, jer će na mnogo jeftiniji i jednostavniji način moći da navodnjavaju svoje posede. Sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Srbijavodama i Direkcijom za vode imamo izuzetnu saradnju, koju ćemo, nadam se uspešno nastaviti i u budućnosti“, dodao je Beserovac.

Projekat se finansira iz Fonda za razvoj Abu Dabija u vrednosti od  4.123.193,11 evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *