ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ РЕГИOНАЛНОГ СИСТЕМА ЗА НАВОДЊАВАЊЕ И ОДВОДЊАВАЊЕ „МАЧВА“

16. јуна 2018.

На територији општине Богатић почела је изградња великог регионалног система за наводњавање и одводњавање „Мачва“ радовима на првом подсистему „ЦС Н6“ који ће имати канал дужине 62 км.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и ове године наставља са реализацијом  Пројекта „Развој наводњавања у пољопривреди Србије“ из кредита Фонда за развој Абу Дабија.

Једна од фаза Пројекта је изградња регионалног хидросистема за наводњавање Мачве, мећу којима  је део подсистема ЦС Н6 на површини од 10.900 хектара на територји општине Богатић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и директор Србијавода  Горан Пузовић са представницима локалне самоуправе обишли су радове на реконструкцији каналске мреже и изградњи каналских црпних станица у сливу Доњомачванског канала.

„Двонаменски систем Мачва је нама јако важан зато што је то први пројекат са чијом реализацијом крећемо испод Саве и Дунава. По свом капацитету је један од највећих“, истакао је Недимовић током обиласка радова.

Министар Недимовић је указао на важност наводњавања у пољопривреди, које доноси и квалитет и квантитет, подсетивши да Министарство даје и 50 одсто новца пољопривредницима за набавку система за наводњавање.

Недимовић је објаснио да поред 12 започетих пројеката за око 48.000 хектара земљишта, постоје и пројекти за системе за Чачак и Панчевачки рит, што је још скоро 50.000 хектара земље.

„У другој фази спремамо за финансирање у 2019. и 2020. години пројекте за још око 55.000 хектара. Тако да ћемо обезбедити наводњавање за нових више од 100.000 хектара земље и то само у периоду од две или три године“, навео је министар.

Према његовим речима, поред система за наводњавање, Министарство ради и на електрификацији поља, као и на систему аутоматске противградне заштите и расписује се тендер за први радарски центар.

Простор ЦС Н6 подељен је на сливна подручја, која суштинси представљају системе за одводњавање, а овим системо за решење наводњавања, поред каналске мреже, биће изграђење и уставе, црпне станице, доводни канали, везни канали, насипи и пропусти. Основна улога ових објеката је заштита од спољних и унутрашњих вода. „Отварамо један велики потенција за људе који живе и раде у Мачви. Систем чини 19 црпних станица, од којих смо две већ изградили, затим 22 уставе, чистимо и продубљујемо око 62 км каналске мреже, тако да ће цео систем бити заокружен до јуна 2020.године. Сви ови радови омогућиће сигурније и водоснабдевање, медернизацију производње и побољшање квалитета и квантитета производа. Оно што „Србијаводе“ сада раде је фаза два, водозахват на реци Дрини и отварање потенцијала за нових 15 хиљада хектара“, рекао је Горан Пузовић, директор ЈВП „Србијаводе“.

Председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац, истакао је значај овог пројекта за читаву Мачву и њене пољопривредне произвођаче.

„Општина Богатић је изразито пољопривредна општина са 30 хиљада хектара обрадивих ораница, тако да ће наши пољопривредници добити огроман бенефит реализацијом овог пројекта, јер ће на много јефтинији и једноставнији начин моћи да наводњавају своје поседе. Са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Србијаводама и Дирекцијом за воде имамо изузетну сарадњу, коју ћемо, надам се успешно наставити и у будућности“, додао је Бесеровац.

Пројекат се финансира из Фонда за развој Абу Дабија у вредности од  4.123.193,11 eвра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *