ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ ПРИСУСТВОВАО РАДНОМ СУСРЕТУ МИНИСТРА ТРИВАНА СА ЧЛАНОВИМА НАЛЕДА

23. маја 2018.

 

У Београду, дана 22.05.2018.године у хотелу Хилтон у организацији Министарства заштите животне средине организован је радни сусрет министра Горана Тривана са члановима и партнерима НАЛЕД-а. Општину Богатић на овом скупу представљао је председник Општине, Ненад Бесеровац.

Радни сусрет министра и његовог стручног тима са члановима и партнерима НАЛЕД-а био је посвећен темама као што су зелени фонд, еколошке накнаде, посебни токови отпада и продужена одговорност као одрживии принципи управљања отпадом.

У оквиру Конференције за новинаре поводом одржаног радног састанка потписан је Споразум о сарадњи Министарства заштите животне средине са НАЛЕД-ом, Немачком развојном сарадњом (ГИЗ), компанијама Горење и Кока – Кола ХБЦ на заједничкој реализацији пројекта „Ка бољем управљању електричним и електронским отпадом у Србији“.

„Управљање отпадом је први приоритет Министарства заштите животне средине и основни мотив потписивања овог споразума је да направимо ред, да се доследно спроведе правило ко загађује плаћа, јер није могуће да профит буде важнији од нашег живота и здравља, а то је циљ здраве животне околине. Споразум о управљању електричним и електронским отпадом је корак у решавању озбиљних проблема које имамо у управљању отпадом “, рекао  је министар Триван.

Министар за заштиту животне средине Горан Триван истакао је   да ће Нацрт за преговарачку позицију за Поглавље 27, које се односи на заштиту животне средине, бити готов у року од неколико недеља, након чега ће се ступити у  преговоре са Директоратом за заштиту животне средине, који ће дати коначан суд да ли у Нацрту нешто треба изменити,  те да ће од те процедуре зависити време отварања Поглавља 27.

Представник Амбасаде Немачке у Србији Катрин Чигановски у свом обраћању истакла  је да та земља подржава реформе у Србији на путу ка Европској унији, додавши да се процењује да ће Србију спровођење реформи у области животне средине коштати више од 15 милијарди евра.

Од 2000. године ГИЗ подржава Србију у области одрживог економског развоја, области добре управе и заштите животне средине, при чему је за заштиту животне средине издвојено милијарду евра од почетка сарадње, указала је Чигановска.

У европском извештају за Србију, како је навела, посебно је као проблем наглашено питање сепарације отпада и рециклирања, у чему ће Немачка бити партнер нашој земљи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *