ПРЕДСТАВЉЕН РАЗВОЈНИ ПРОГРАМ ЕУ ПРО

23. маја 2018.

У  Аранђеловцу, дана 22.05.2018.године у оргаизацији Министарства за европске интеграције организован је скуп поводом представљања програма ЕУ ПРО. Присутнима су се обратили министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, Сем Фебрици, шеф Делегације Европске уније у Србији, Грем Тиндал, менаџер Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и Бојан Радовић, председник Општине Аранђеловац. Општину Богатић на овом скупу представљао је председник Општине Ненад Бесеровац.

У оквиру подршке ЕУ развоју локалних општина програм EU PRO, треба да допринесе унапређењу конкурентности у 99 локалних самоуправа у региону Шумадије и западне Србије, као и региону јужне и источне Србије, а пројекти који ће бити подржани бирају се путем јавних позива, према унапред одређеним критеријумима. Програм подразумева подршку предузетницима, малим и средњим предузећима у набавци опреме и унапређењу услуга, те унапређење специјализованих услуга за мала и средња предузећа, а за реализацију је одвојено 25 милиона евра, које су определиле ЕУ и Влада Србије и  спроводиће се три године.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у свом обраћању истакла је да су евроинтеграције спољнополитичка оријентација Србије, које су земљи дале стабилност, донеле нове инвестиције, бољи имиџ, а самим тим и утицај у међународним односима, визну либерализацију, студентске програме, бројне донације, развојну помоћ, те ИПА фондове…

Наводећи да у буџету нема увек довољно новца, те да га неће бити ни у ЕУ, Јоксимовић је рекла да је ЕУ зато и направила кохезиону политику или политику солидарности и регионалног одрживог развоја европских регија, те да ту политику Србија сада, док се припрема да постане члан ЕУ, треба да научи.
„То су теме одрживог регионалног развоја, смањивање регионалних разлика и припрема за коришћење још већих фондова који ће стајати на располагању нашој земљи када постанемо чланица ЕУ. Очекујем да и ви као представници општина радите на припреми добрих пројеката, али и да промовишете и подижете видљивост у вашим локалним самоуправа колико смо заиста новца добили од ЕУ“, навела је Јоксимовић.

Навела је да локални економски развој значи и помоћ за оснивање малих и средњих предузећа, затим, већ основаним то значи могућност да обнове своју опрему, унапреде технологију и начин рада, значи нова радна места и отвара могућност за одрживи развој локалних средина.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао  је да је овај пројекат концентрисан на регионе где је помоћ тренутно најпотребнија, те да се кроз њега баве разним областима између којих су и образовање, пословна клима и социјална кохезија.
Он је препоручио локалним самоуправама да се што више ангажују у оквиру овог пројекта, јер ће он омогућити да и фирме сарађују боље са властима на локалу.
Истакао је да ЕУ сматра да су мала и средња предузећа суштина савремене привреде и додао да се поред помоћи пословном свету разматра и социјална и друге компоненте.
„Европска унија је први трговински партнер Србије, ако погледате у претходне три године, извоз из Србије је утростручен, трговинска размена је 64 одсто, а 78 одсто страних инвестиција долази из ЕУ“, казао је Фабрици и додао да је у протеклих 10 година ЕУ бесповратне помоћи Србији три милијарде евра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *