OKRUGLI STOU OKVIRU PROCESA “UNUTRAŠNJI DIJALOG O KOSOVU I METOHIJI”

13. februara 2018.

U ponedeljak, 12.02.2018. godine, u Nišu, u prostorijama Rektorata Univerziteta, održan je Okrugli sto gradova i opština u  okviru procesa “Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji”. Opštinu Bogatić na ovom skupu predstavljali su Nenad Beserovac, predsednik Opštine i Dalibor Ostojić, šef Kabineta predsednika.

U uvodnom obraćanju, učesnicima okruglog stola obratili su se Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM i predsednik radne grupe za vođenje unutrašnjeg dijaloga, imenovane od strane predsednika Republike, Aleksandra Vučića, Darko Bulatović, gradonačelnik Niša, u ime grada domaćina skupa i Dušanka Golubović, predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora.
Ministar Ružić u toku izlaganja izneo i predlog da se za svaku od 10 srpskih opština na KiM, obezbedi pomoć iz po 10 opština i gradova iz centralne Srbije i Vojvodine, čime bi se zaštitili interesi naših sunarodnika u južnoj pokrajini, podigao njihov životni standard i stvorio ambijent za pristojan život u 21. veku.
Marko Đurić je istakao da nije prioritet u novcu, jer je Vlada Republike Srbije, budžetom opredelila dovoljna sredstva za KiM, ali da lokalne samouprave treba da se organizuju i individualno pomognu onoliko koliko mogu i dodao: “Mi smo danas poslali jasnu poruku da znamo šta je naše, da svoje čuvamo i branimo, da smo složni i solidarni i da nikada nećemo odustati”.
U diskusiji koja je usledila učestvovali su gradonačelnici Vranja i Požarevca, kao i predsednici opština Kladovo, Gadžin Han, Lebane, Lučani, Svrljig, Mali Iđoš, Dimitrovgrad, Trgovište, zamenik gradonačelnika Niša, Banđur, kao i načelnica Nišavskog okruga Sotirovski.
Predsednik opštine Bogatić, Nenad Beserovac u svom obraćanju, podržao je predloge kolega o konkretnoj pomoći našim sugrađanima koji žive na KiM, ali istakao i sledeće: “Naravno da bismo mi voleli da država Srbija ostvaruje svoju funkciju u punom kapacitetu u svojim ustavnim granicama, ali mi takvu situaciju na KiM, nemamo više od 18 godina. Mislim da nama treba prioritet treba da bude zaštita 150.000 naših građana koji tamo žive, ne zapostavljajući naravno ni privatnu ni državnu imovinu, ali akcenat staviti na ljude, a ne na teritoriju. Verovatno bi podela ili razgraničenje, u ovom trenutku bilo najracionalnije rešenje za obe strane, jer neće na čelu kosovskih institucija za navek biti aktuelno ratno rukovodstvo, pa bismo u perspektivi mogli da živimo kao dobre komšije, ako već ne možemo zajedno. Ali pošto to mentori nezavisnosti Kosova sa zapada zasigurno neće prihvatiti, ja ću izneti još jedan predlog. Mi kao država Srbija da priznamo Kosovo u sadašnjim avnojevskim granicama, pod uslovom da na nekom novom Dejtonu, novoformirana Zajednica srpskih opština, dobije atribute državnosti, kao što ih ima Republika Srpska u okviru BiH. Kosovo bi dobilo stolicu u UN, o kojoj maštaju, mi bismo formalno ispunili zahtev o pravno obavezujućem sporazumu sa Prištinom i preskičili prepreku u procesu pridruživanja EU, koje nam nameće poglavlje 35, a dobili bismo još jednu srpsku državu, koja se graniči sa maticom i nadu da će u perspektivi , kada dođe do promene snaga u međunarodnim odnosima, doći do ujedinjenja srpskih država”.
“Možda ovo zvuči naivno i utopistički, ali svako trajno rešenje, je bolje od trenutnog stanja zamrznutog konflikta, koje kao bure baruta može da eksplodira i eskalira u nove krvave obračune i tada ćemo verovatno imati KiM bez Srba”, zaključio je Beserovac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *