KONFERENCIJA “UPRAVLJANJE BEZBEDNOŠĆU DRUMSKOG SAOBRAĆAJA NA LOKALU”

21. januara 2018.

 

Predsednik Opštine Nenad Beserovac, koji obavlja i dužnost predsednika Saveta za koordinaciju bezbednosti saobraćaja opštine Bogatić i pomoćnik predsednika za oblasti lokalne samouprave, infrastrukture i socijalna pitanja, Nebojša Petronić, predstavljali su opštinu Bogatić, na stručnom skupu pod nazivom “Upravljanje bezbednošću drumskog saobraćaja na lokalu”, koji je u organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NALED-a i AMSS, održan 19. januara, u Palati Srbija u Beogradu.

Skup su otvorili Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca i član UO NALED-a i Edin Zećirović, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i inrastrukture.

U okviru teme: Zakonski okvir i obaveze lokalnih samouprava u oblasti bezbednosti saobraćaja, govorili su Mirjana Ilić, viši savetnik i šef grupe za održavanje puteva, resornog ministarstva, koja je predstavila Nacrt zakona o putevima, dok je Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije, Ministarstva unutrašnjih poslova predstavio Izmene i dopune zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Branko Stamatović, načelnik odeljenja za lokalne samouprave Agencije za bezbednost saobraćaja, podneo je izveštaj o analizi rada lokalnih saveta i bezbednosti saobraćaja na lokalu.

U okviru diskusije, koja je organizovana u drugom delu konferencije, prisutni predstavnici lokalnih samouprava, iznosili su svoje stavove i postavljali pitanja u vezi predloženih zakonskih propisa, ali i ukazali na probleme sa kojima se suočavaju kao upravljači lokalnih i nekategorisanih puteva, a posebno sa nedostatkom finansijskih sredstava za kvalitetno održavanje istih.

Na skupu je predstavljen  Portal bezbednosti saobraćaja  Auto-moto saveza Srbije. Portal će omogućavati kreiranje  baza podataka o svim saobraćajnim nesrećama i njihovim posledicama, kao i o učesnicima u nezgodama, podatke o stanju puteva, postojanju i poziciji signalizacije i osvetljenja, indikatorima ponašanja učesnika u saobraćaju i stavove o opasnostima i rizicima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *