IZGRADNJA TOPLOVODA U BOGATIĆU

15. januara 2018.

 

Danas je u Bogatić dopremljena oprema za izvođenje radova na projektu izgradnje toplovoda. Projekat  daljinskog sistema  zagrevanja  objekata javne namene u  Bogatiću koristeći geotermalnu energiju prvi je projekat ove vrste u Srbiji .Radi se o otvorenom prstenastom sistemu sa podstanicama u svakom objektu, a toplovodnom mrežom biće obuhvaćeni objekti Predškolske ustanove “Slava Ković”, objekti osnovne i srednje škole, objekat Opštine i Suda, Policijske stanice, JKP “Bogatić” i Centra za socijalni rad. Radovi se izvode po projektu urađenom u saradnji sa stručnjacima Rudarsko-geološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, prof. dr Dejanom Milenićem i dr Anom Vranješ.

Ugovor o projektovanju i izvođenju radova potpisan je u oktobru 2017.godine. Ukupna vrednost projekta je oko 120.000.000,00 dinara, od čega su 75 % sredstva obezbeđena iz kredita, a 25 % su sredstva budžeta Opštine Bogatić.

Ostalo je da Skupština Opštine Bogatić usvoji reviziju planskog dokumenta, odnosno plan generalne regulacije za naseljeno mesto Bogatić, u kome je predviđena trasa toplovoda, da dobijemo potrebne građevinske dozvole i da tokom marta, aprila  meseca krenemo sa izvođenjem radova.Ovakvim sistemom grejanja ušteda na godišnjem nivou iznosiće između 100.000 i 150.000 evra. Ono što je bitno istaći jeste  nemerljivo smanjenje zagađenja vazduha, kao i  da po završetku ovog sistema nama ostaje voda  temperature 55 stepeni celzijusa sa protokom 25 l/s, što nam daje mogućnost za dalju eksploataciju, istakao je predsednik Opštine Bogatić, g-din Nenad Beserovac.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *