ИЗГРАДЊА ТОПЛОВОДА У БОГАТИЋУ

15. јануара 2018.

 

Данас је у Богатић допремљена опрема за извођење радова на пројекту изградње топловода. Пројекат  даљинског система  загревања  објеката јавне намене у  Богатићу користећи геотермалну енергију први је пројекат ове врсте у Србији .Ради се о отвореном прстенастом систему са подстаницама у сваком објекту, а топловодном мрежом биће обухваћени објекти Предшколске установе “Слава Ковић”, објекти основне и средње школе, објекат Општине и Суда, Полицијске станице, ЈКП “Богатић” и Центра за социјални рад. Радови се изводе по пројекту урађеном у сарадњи са стручњацима Рударско-геолошког факултета, Универзитета у Београду, проф. др Дејаном Миленићем и др Аном Врањеш.

Уговор о пројектовању и извођењу радова потписан је у октобру 2017.године. Укупна вредност пројекта је око 120.000.000,00 динара, од чега су 75 % средства обезбеђена из кредита, а 25 % су средства буџета Општине Богатић.

Остало је да Скупштина Општине Богатић усвоји ревизију планског документа, односно план генералне регулације за насељено место Богатић, у коме је предвиђена траса топловода, да добијемо потребне грађевинске дозволе и да током марта, априла  месеца кренемо са извођењем радова.Оваквим системом грејања уштеда на годишњем нивоу износиће између 100.000 и 150.000 евра. Оно што је битно истаћи јесте  немерљиво смањење загађења ваздуха, као и  да по завршетку овог система нама остаје вода  температуре 55 степени целзијуса са протоком 25 л/с, што нам даје могућност за даљу експлоатацију, истакао је председник Општине Богатић, г-дин Ненад Бесеровац.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *