ОПШТИНА БОГАТИЋ ПОСТАЛА ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА СКГО

13. децембра 2017.

 

Председник општине Богатић, Ненад Бесеровац  учествовао је у раду 45. седнице Скупштине Сталне конференције градова и општина (СКГО) која је одржана 12.12.2017.године у београдском Сава центру.

На највећем скупу локалних самоуправа присуствовало је 138 делегата градова и општина, представници Владе Републике Србије, амбасада Швајцарске, Немачке, Шведске, Француске, Хрватске, Мађарске, Русији, Црне Горе, Босне и Херцеговине, као и међународних организација, као што су делегације ЕУ у Србији, Мисија ОЕБС, УНДП, ГИЗ, али и представници цивилног сектора.

Основна тема скупа била  је „Стратешки развој локалне самоуправе“, која је посебно разматрана у оквиру панела „Локална самоуправа у Србији – 2020.“

Присутнима су се обратили у име града домаћина Андреј Младеновић, заменик градоначелника Београда, Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, Филип Ге, амбасадор Швајцарске конфедерације у Србији, Аксел Дитман, амбасадор Немачке у Србији,  Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Београду, Тим Картрајт, шеф Мисије Савета Европе у Србији и  Дарко Булатовић, председник СКГО.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је Стална конференција градова и општина (СКГО) један  од највећих партнера Владе Србије, када је реформа локалне самоуправе у питању.

“Желимо да буду спремнији за тај посао и да кроз професионални систем обуке достигнемо већи степен ефикасности и да грађани буду задовољнији нашим радом”, рекао је Ружић и подсетио да су посланици усвојили Закон о Националној академији за стручно усавршавање, која ће први пут обезбедити обуку за све службенике на републичком и на локалном нивоу. Запослени ће тако, како је навео, кроз опште и посебне обуке стицати нова знања, вештине и способности, усмерене на подизање нивоа компетенција, неопходних за квалитетно обављање посла.

У панелном делу Скупштине представљени су Програм економских реформи Владе Републике Србије за период 2018-2020.године, Нацрт закона о накнадама, Упутство за припрему одлуке о буџету локалне власти за 2018. и пројекција за 2019. и 2020.годину.

Током заседања Скупштине СКГО потписани су Споразуми у оквиру три пројекта и то: Споразум о спровођењу пакета подршке за унапређење наплате пореза на имовину у јединицама локалне самоуправе у оквиру пројекта „Општински економски развој – фаза II“, Споразум о подршци градовима и општинама за програмско буџетирање и стратешко планирање у оквиру програма „Exchange 5“ и Споразум о спровођењу општинских пројеката у оквиру ГИЗ и СКГО пројекта „Иницијатива за инклузију“.

Председник Општине Богатић Ненад Бесеровац потписао је Меморандум о разумевању између Општине Богатић и Међународне организације -International management group (IMG) у вези спровођења Програма реформе пореза на имовину. Општина Богатић је једна од 45 општина и градова у Србији, која ће реализовати овај пројекат. Програм реформе пореза на имовину има за циљ да унапреди квалитет живота, услуга и  управљања за око 2,5 милиона грађана у Србији. Буџет пројекта је 6 милиона франака, а програм финансира Швајцарска канцеларија за развој и сарадњу – SDC. Пројекат подржавају Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство финансија и СКГО.

У складу са Статутом СКГО, на Скупштини су одржани редовни избори за органе СКГО и разматрани документи од значаја за рад организације у наредном периоду. Изабрани су нови чланови Председништва, Надзорног одбора, као и председници одбора СКГО који ће представљати ову организацију наредне две године. Већином гласова за нову председницу СКГО изабрана је Душанка Голубовић, градоначелница Града Сомбора.

Општина Богатић изабрана је за члана Председништва СКГО. Поред општине Богатић у Председништво СКГО изабрани су следећи градови, општине и градске општине: Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Крушевац, Лесковац, Суботица, Сврљиг, Панчево, Бачка Топола, Сомбор, Пећинци, Чачак, Аранђеловац, Ужице, Врњачка Бања, Смедерево, Зајечар, Пожаревац, Медвеђа и општине града Београда – Младеновац и Савски Венац.  У Надзорном одбору биће представници градова и општина: Краљево, Врбас, Бабушница, Баточина, Ниш – градска општина Пантелеј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *