ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ “ЗНАЧАЈ СОЦИЈАЛНО-ЕКОНОМСКИХ САВЕТА”

23. новембра 2017.

 

Председник Општине Ненад Бесеровац, представљао је Општину Богатић, на Конференцији под називом “Значај Социјално – економских савета”, која је у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Социјално – економског савета Републике Србије, одржана 22. новембра 2017. године у Клубу посланика у Београду.

На скупу, којем је присуствовало  више од 50 представника локалних самоуправа, о потреби формирања локалних Социјално – економских савета и значају социјалног дијалога, чији је развој и јачање део обавеза из поглавља 19 – Социјална политика и запошљавање у приступним преговорима са ЕУ, говорили су Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије, Зоран Стојиљковић, председник УГС Независност и Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије.

У свом обраћању министар Ђорђевић истакао је да у Србији постоји 18 локалних Социјално економских савета, који не функционишу на најбољи начин, те је потребно што пре унапредити рад постојећих и формирати нове савете.

“Неопходно је донети Правилник о раду, јер једино тако локални савети могу да функционишу на прави начин, а министарство ће у децембру имати анализу свега што је урађено до сада и биће представљени планови за следећу годину, конкретно по свим секторима. Представићемо законе на којима додатно треба радити, оне који су на снази, али и нове које треба донети и да све што се уради у оквиру Министарства буде транспарентно и доступно свима”, закључио је Ђорђевић.

У дискусији, која је отворена након уводних излагања, председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац, истакао је да је Општина схватила значај и интерес формирања локалних савета и још 2015. године са представницима репрезентативних синдиката и Удружења предузетника општине Богатић, закључила споразум о оснивању Социјално – економског савета општине Богатић, овластила лице за регистрацију код ресорног министарства, али да регистрација није извршена, због немогућности доказивања репрезентативности уније послодаваца и апеловао да се поједностави поступак регистрације, јер због формално правних процедура, савет није у могућности да води социјални дијалог у пуном капацитету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *