Konferencija o sporovođenju Zakona o ozakonjenju objekata

16. marta 2017.

Predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac, sa saradnicima, Slavkom Vladimirovićem, rukovodiocem Odeljenja za urbanizam, stambeno-komunalne poslove, građevinsko zemljište i infrastrukturu i Zoranom Arsenovićem, šefom Odseka za građevinsko zemljište i infrastrukturu, prisustvovao je, na poziv potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof.dr Zorane Mihailović, na konferenciji za novinare, koja je održana 15. marta 2017. godine u Pres sali Vlade Republike Srbije, na temu sporovođenja Zakona o ozakonjenju objekata i okončanju popisa nezakonito izgrađenih objekata.

Ministarka Mihajlović istakla je da je u poslednja tri meseca popisano preko milion nelegalnih objekata, a u prethodnih godinu dana samo 346 hiljada, što je znak da su se gradovi i opštine, posle svakodnevnih kontrola timova resornog ministarstva, uozbiljile i sa novozaposlenih 1.056 ljudi koji su radili na poslovima ozakonjenja, bolje organizovali, pa shodno tome i ovakav rezultat. Popis je završilo oko 100 lokalnih samouprava, a preostale imaju rok do kraja meseca da okončaju taj posao. Ministarka je takođe je istakla da je do sada legalizovano 44 hiljade objekata i da je od taksi prihodovano 1, 2 milijarde dinara, od čega se 70% vraća lokalnim samoupravama, kao i da od do sada popisanih nelegalnih objekata 90% čine porodične kuće i stanovi.

„Posle završetka popisa u svim gradovima i opštinama, sledeći cilj je da se jednako efikasno krene u donošenje rešenja o ozakonjenju i zbog toga će lokalne samouprave dobiti nove kvote, koliko će rešenja mesečno morati da donesu, kako bismo posao ozakonjenja završili do kraja mandata ove vlade“, rekla je na kraju izlaganja Mihajlovićeva.

U ime lokalnih samouprava, koje su u prethodnom periodu bile najbolji primeri u obavljanju popisa, medijima su se obratili gradonačelnici Čačka i Leskovca.

Inače, opština Bogatić je popis preko12,5 hiljada nelegalnih objekata, popisala u zakonskom roku do 27. novembra 2016. godine, čime se svrstala među pet opština u čitavoj Srbiji i do kraja meseca će doneti sva rešenja, a u međuvremenu građani su na kućne adrese dobijali obaveštenja o daljim koracima u postupku ozakonjenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *