Конференција о споровођењу Закона о озакоњењу објеката

16. марта 2017.

Председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац, са сарадницима, Славком Владимировићем, руководиоцем Одељења за урбанизам, стамбено-комуналне послове, грађевинско земљиште и инфраструктуру и Зораном Арсеновићем, шефом Одсека за грађевинско земљиште и инфраструктуру, присуствовао је, на позив потпредседнице Владе Републике Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф.др Зоране Михаиловић, на конференцији за новинаре, која је одржана 15. марта 2017. године у Прес сали Владе Републике Србије, на тему споровођења Закона о озакоњењу објеката и окончању пописа незаконито изграђених објеката.

Министарка Михајловић истакла је да је у последња три месеца пописано преко милион нелегалних објеката, а у претходних годину дана само 346 хиљада, што је знак да су се градови и општине, после свакодневних контрола тимова ресорног министарства, уозбиљиле и са новозапослених 1.056 људи који су радили на пословима озакоњења, боље организовали, па сходно томе и овакав резултат. Попис је завршило око 100 локалних самоуправа, а преостале имају рок до краја месеца да окончају тај посао. Министарка је такође је истакла да је до сада легализовано 44 хиљаде објеката и да је од такси приходовано 1, 2 милијарде динара, од чега се 70% враћа локалним самоуправама, као и да од до сада пописаних нелегалних објеката 90% чине породичне куће и станови.

„После завршетка пописа у свим градовима и општинама, следећи циљ је да се једнако ефикасно крене у доношење решења о озакоњењу и због тога ће локалне самоуправе добити нове квоте, колико ће решења месечно морати да донесу, како бисмо посао озакоњења завршили до краја мандата ове владе“, рекла је на крају излагања Михајловићева.

У име локалних самоуправа, које су у претходном периоду биле најбољи примери у обављању пописа, медијима су се обратили градоначелници Чачка и Лесковца.

Иначе, општина Богатић је попис преко12,5 хиљада нелегалних објеката, пописала у законском року до 27. новембра 2016. године, чиме се сврстала међу пет општина у читавој Србији и до краја месеца ће донети сва решења, а у међувремену грађани су на кућне адресе добијали обавештења о даљим корацима у поступку озакоњења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *