Predsednik Beserovac, prisustvovao Konferenciji “Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije”

27. februara 2017.

Predsednik opštine Bogatić, Nenad Beserovac, učestvovao je na naučnoj konferenciji pod nazivom „ Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije“, koja je održana u ponedeljak, 27. februara u Svečanoj sali SANU, u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka.

Konferenciju su otvorili predsednik SANU, akademik Vladimir S. Kostić i ministarka bez portfelja, prof. dr. Slavica Đukić Dejanović, a u izlaganjima po različitim temama iz oblasti demografije, populacione politike i migracija učestvovali su Mirjana Rašević, upravnica Centra za demografska istraživanja, Branislav Đurđev sa Prirodno matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, istoričar Predrag Marković sa Instituta za savremenu istoriju, bivša ministarka Gordana Matković iz Centra za socijalnu politiku, Dragan Stanojević i Mirjana Bobić sa Filozofskog fakulteta, Mirjana Devedžić sa Geografskog fakulteta, Katarina Sedlacki sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović u svom obraćanju istakla je da je Vlada Srbije, odlučna u nameri da se popravi nepovoljna demografska slika Srbije, koja pokazuje da je čak 18,7% stanovništva starije od 65 godina, da je prosečna starost u Srbiji 42,7 godina, što nas svrstava na šesto mesto u Evropi po starosti stanovništva. Svoju tvrdnju potkrepila je činjenicom da je formiran Kabinet u Vladi na čijem je čelu, koji će se baviti ovom problematikom, kao i Savet za populacionu politiku na čijem je čelu premijer Alaksandar Vučić.

Podsetila je, da je još 2008. godine usvojena Strategija podsticaja rađanja, koja na žalost nije implementirana, koja će ove godine biti revidirana i koja će se pored postojećih rešenja baviti i pitanjem migracija i aktivnim starenjem.

Takođe je ukazala da je RFZO potpisao ugovore sa 5 državnih i 11 privatnih klinika za vantelesnu oplodnju u kojima će moći da se obave 4.300 procesa, da će se pokrenuti četiri pilot projekta podsticanja rađanja u skladu sa potrebama mladih parova u različitim delovima Srbije, kao i da će se sprovesti anketiranje oko 5.000 zaposlenih, koji će sugerisatai koji su to modeli i kako da se usklade roditeljstvo i posao. Nakon sprovođenja svih planiranih aktivnosti u ovoj godini, sledeće godine biće utrvđeni predlozi za izmenu zakonske regulative.

Ovom emimentnom skupu prisustvovali su i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, direktor Razvojne agencije Srbije i bivši ministar privrede Željko Sertić, akademici članovi SANU, načelnici upravnih okruga, gradonačelnici i predsednici opština, profesori i studenti Univeziteta, predstavnici udruženja građana, organizacija civilnog društva, medija i mnogi drugi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *