Председник Бесеровац, присуствовао Конференцији “Ка бољој демографској будућности Србије”

27. фебруара 2017.

Председник општине Богатић, Ненад Бесеровац, учествовао је на научној конференцији под називом „ Ка бољој демографској будућности Србије“, која је одржана у понедељак, 27. фебруара у Свечаној сали САНУ, у организацији Српске академије наука и уметности, Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику и Центра за демографска истраживања Института друштвених наука.

Конференцију су отворили председник САНУ, академик Владимир С. Костић и министарка без портфеља, проф. др. Славица Ђукић Дејановић, а у излагањима по различитим темама из области демографије, популационе политике и миграција учествовали су Мирјана Рашевић, управница Центра за демографска истраживања, Бранислав Ђурђев са Природно математичког факултета, Универзитета у Новом Саду, историчар Предраг Марковић са Института за савремену историју, бивша министарка Гордана Матковић из Центра за социјалну политику, Драган Станојевић и Мирјана Бобић са Филозофског факултета, Мирјана Девеџић са Географског факултета, Катарина Седлацки са Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије.

Проф. др Славица Ђукић Дејановић у свом обраћању истакла је да је Влада Србије, одлучна у намери да се поправи неповољна демографска слика Србије, која показује да је чак 18,7% становништва старије од 65 година, да је просечна старост у Србији 42,7 година, што нас сврстава на шесто место у Европи по старости становништва. Своју тврдњу поткрепила је чињеницом да је формиран Кабинет у Влади на чијем је челу, који ће се бавити овом проблематиком, као и Савет за популациону политику на чијем је челу премијер Алаксандар Вучић.

Подсетила је, да је још 2008. године усвојена Стратегија подстицаја рађања, која на жалост није имплементирана, која ће ове године бити ревидирана и која ће се поред постојећих решења бавити и питањем миграција и активним старењем.

Такође је указала да је РФЗО потписао уговоре са 5 државних и 11 приватних клиника за вантелесну оплодњу у којима ће моћи да се обаве 4.300 процеса, да ће се покренути четири пилот пројекта подстицања рађања у складу са потребама младих парова у различитим деловима Србије, као и да ће се спровести анкетирање око 5.000 запослених, који ће сугерисатаи који су то модели и како да се ускладе родитељство и посао. Након спровођења свих планираних активности у овој години, следеће године биће утрвђени предлози за измену законске регулативе.

Овом емиментном скупу присуствовали су и министар омладине и спорта Вања Удовичић, директор Развојне агенције Србије и бивши министар привреде Жељко Сертић, академици чланови САНУ, начелници управних округа, градоначелници и председници општина, професори и студенти Унивезитета, представници удружења грађана, организација цивилног друштва, медија и многи други.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *