Oпштина Богатић потписала Споразум о међусобној сарадњи са градом Брјанском

10. децембра 2016.

Делегација руског града Брјанска на челу са градоначелником Александром Анатољевичем Хлиманковим боравила је тродневној посети општини Богатић с циљем да озваничи сарадњу започету у августу месецу, приликом боравка председника Општине Богатић Ненада Бесеровца и представника Мачванског упрвног округа  Русији. Тим поводом у Општини Богатић 09.12.2016.године,  потписан је Споразум о међусобној сарадњи општине Богатић и града Брјанска.

Поводом потписивања овог споразума председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац истакао је да иако некоме могу деловату чудни мотиви великог града са пола милиона становника, града славне прошлости, са традицијом и историјом дугом преко хиљаду година, какав је Брјанск, за успостављање сарадње са једном малом општином каква је Богатић. Разлоге треба  наћи у мотивима које велика Русија има да успостави добре и братске односе са малом Србијом, као и велика Брјанска губернија са Мачванским управном округом.   Такође је, рекао да   један од разлога јесте  и велико пријатељство два словенска православна народа у које се могао уверити на сваком кораку приликом посете граду Брјанску. Предстојећа посета шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, који ће бити дочекан на највишем новоу од стране наших државних званичника, потврђује и партнерски однос руководстава наших држава. Уверен сам да ћемо после потписивања овог споразума успоставити дугорочну, плодоносну сарадњу, пре свега у интересу грађана наше две локалне самопураве. Та сарадња ће се одвијати у областима културе, спорта, образовања и науке, али пре свега смо занитересовани за економску сарадњу, за коју се надам да ће уследити у наредном периоду. Ми као мала општина можемо да понудимо оно што имамо, изузетно повољан географски положај, пољопривредне и геотермалне потенцијале. Тиме ћемо покушати да привучемо руске парнтере да инвестирају у наше подручје.

Градоначеник Брјанска Александар Анатољевич Хлиманков истакао је да ће први пројекат бити реализован у домену образовања, те да ће потписивање споразума дати нови импулс међусобној сарадњи и потворити нову етапу међусобних односа. Пољопривредни универзитет у Брјанској  пружа квалитетно образовање студената и општина Богатић и Брјанск су се договорили да омогућимо школовање студентима из Богатића на том универзитету. Будући да се становници Мачванског управног округа и Богатића највише баве пољопривредном , те да се у Брјанској у последње време много пажње посвећује развоју пољопривреде, најпре ћемо да сарађујемо у овој области.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *