1. DECEMBAR -SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE/HIVA

30. novembra 2016.

Dan borbe protiv  side obeležava se sutra 01.decembra i to je prilika da se ljudi širom sveta ujedine i pruže podršku onima koji boluju od ove bolesti, ali da se prisete svih onih koji su svoje živote izgubili , kao i da stavi akcenat na prevenciju i način zaštite.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV-a, danas je u popodnevnim časovima u Bogatiću, sprovedena  ulična akcija savetovanja i testiranja na HIV Zavoda za javno zdravlje Šabac ,   Asocijacije Duga i Doma zdravlja Bogatić.

U Srbiji  je registrovano oko 2000 osoba inficiranih ovim virusom, a sumnja se da postoji još oko 1100 potencijalno zaraženih. Iako je Svetski dan borbe protiv  HIV-a dobra prilika da šira javnost počne da priča o tome i da se znanje sprovede u akciju, ne smemo zaboraviti važnost jačanja svesti o HIV-u i tokom cele godine.

Socijalistička omladina Bogatić  danas je podržala ovu akciju. Dalibor Ostojić, predsednik saveta Socijalističke omladine  ovom prilikom istakao je da  su ove akcija prilika da se što više aktuelizuje tema zaštite od SIDE, pri čemu se mora istaći i to da je veoma važno razvijati osećaj solidarnosti sa zaraženim, odnosno obolelim osobama.

Takođe je istakao da  većina mladih danas ima dovoljna znanja  o SIDI i HIVU, ali i da mladi danas žele da se još više informišu i da su svesni da je SIDA ozbiljan problem u našem društvu. Napomenuo je  da   i veća dostupnost informacijama vodi ka dobroj prevenciji, tj. zaštiti od dobijanja ovog virusa.

sida 20161130_163916

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *