1. ДЕЦЕМБАР -СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ/ХИВА

30. новембра 2016.

Дан борбе против  сиде обележава се сутра 01.децембра и то је прилика да се људи широм света уједине и пруже подршку онима који болују од ове болести, али да се присете свих оних који су своје животе изгубили , као и да стави акценат на превенцију и начин заштите.

Поводом обележавања Светског дана борбе против ХИВ-а, данас је у поподневним часовима у Богатићу, спроведена  улична акција саветовања и тестирања на ХИВ Завода за јавно здравље Шабац ,   Асоцијације Дуга и Дома здравља Богатић.

У Србији  је регистровано око 2000 особа инфицираних овим вирусом, а сумња се да постоји још око 1100 потенцијално заражених. Иако је Светски дан борбе против  ХИВ-а добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године.

Социјалистичка омладина Богатић  данас је подржала ову акцију. Далибор Остојић, председник савета Социјалистичке омладине  овом приликом истакао је да  су ове акција прилика да се што више актуелизује тема заштите од СИДЕ, при чему се мора истаћи и то да је веома важно развијати осећај солидарности са зараженим, односно оболелим особама.

Такође је истакао да  већина младих данас има довољна знања  о СИДИ и ХИВУ, али и да млади данас желе да се још више информишу и да су свесни да је СИДА озбиљан проблем у нашем друштву. Напоменуо је  да   и већа доступност информацијама води ка доброј превенцији, тј. заштити од добијања овог вируса.

sida 20161130_163916

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *