Izjava direktora DZ Bogatić dr Gorana Makunčevića, listu In Mačva

20. oktobra 2016.

 Direktor Doma zdravlja Bogatić, dr Goran Makunčević povodom novonastalih problema u radu DZ Bogatić dao je izjavu listu “In Mačva” koju prenosimo u celosti.

“U fotelji direktora Doma zdravlja sve je vrelije. Od februara, kada je trebalo otpustiti prvu grupu zaposlenih po propisima o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, do juna kada je ispostavljen zahtev da se dodatno smanji broj zaposlenih, pa do presude Apelacionog suda u “slučaju Sretenovići”, direktor Goran Makunčević ima puno razloga zbog kojih bi najradije iskočio iz sopstvene kože.

Otpuštanje radnika, sudske presude, tužbe, različita tumačenja propisa, nemogućnost prijema novih radnika, postali su svakodnevni problemi umesto da prioritet bude unapređenje zdravstvene zaštite.

Pođimo redom. goran-makuncevic-103-crno-1Država ne daje otpremnine ?

Početkom godine deset radnika je napustilo posao po propisu o maksimalnom broju zaposlenih. Pojedini su sporazumno raskinul radni odnos i prijavili se na evidenciju NSZ, a deo se prevremeno penzionisano. I tada je bilo peripetija sa isplatom otpremnima, koje su zbog aljkavosti Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva kasnile, ali prvi korak u smanjenju broja zaposlenih je uspešno sproveden.

– U junu nam je stigao zahtev da otpustimo još četiri radnika. Za odlazak su se prijavile četiri medicinske sestre. U Ministarstvu nam je rečeno da su uslovi isti kao sa početka godine, ali je nakon što su otišle iz Doma zdravlja rečeno da dve sestre koje su se penzionisale ne mogu od Fonda zdravstva dobiti otpremnine jer Ministarstvo nema para, dok isplata otpremnina za dve medicinske sestre koje su otišle “na biro” nije sporna. Sve četiri su 30. juna napustile posao, ali još nisu dobile otpremnine već su u međuvremenu tužile i nas i Ministarstvo – kaže Makunčević.

Jedna od medicinskih sestara navodi da je od jula do nedavno, kada je stigla prva polovina penzije, živela kao socijalni slučaj.

– Dinara nisam imala tri meseca, jer mi država nije isplatila otpremnine po Zakonu. Šta je koga u Beogradu briga kako ću preživeti dok ne počne da stiže penzija? Domu zdravlja sam radila više od 30 godina i bilo mi je teško da podnesem tužbu, ali drugog načina nije bilo da dobijem svoj novac. Sad će svoje naplatiti i sud i advokat i to je mnogo više para nego što je u početku bilo – kaže razočarana medicinska sestra.

Direktor Makunčević ističe da se traži rešenje da novac bude isplaćen pre sudske odluke. Saznajemo da je ročište zakazano.

– U ovom trenutku 153 radnika Doma zdravlja prima plate iz Fonda zdravstva, a po odluci o maksimalnom broju možemo da imamo 161 radnika. Znači, imamo osam radnika manje, ali i pored toga nam ne dozvoljavaju da zaposlimo nove, uz obrazloženje da imamo višak medicinskog kadra. Kakvi su to aršini? Ne možete u slučaju kada tražite zanavljanje radnih mesta imati višak medicinskog kadra, a kada sa druge strane neki radnici žele da napuste posao onda kažu da medicinski radnici ne mogu prevremeno da se penzionišu – pita Makunčević.

Ni njemu, kao ni medicinskim sestrama koje su sporazumno raskinule radni odnos (za koje navodno nije sporna isplata otpremnina) nije jasno zašto novac još ne stiže. Trebalo je da bude isplaćen do 30. jula, a sada je već oktobar!

Presudom Apelacionog suda u Novom Sadu, kasa Doma zdravlja  biće olakšana za najmanje 40.000 evra, koliko je, bez obračunatih kamata „težak“ spor Doma zdravlja i stomatologa Jane Kadović Sretenović i Vlade Sretenovića.

Raskidi, otkazi, premeštaji…

Lekari su poveli parnicu u sudu u Bogatiću, nakon što im je u decembru 2012. godine raskinut ugovor o specijalizaciji, i kada su u martu 2013. godine oboje dobili otkaze.

U to vreme direktorka Doma zdravlja je bila dr Svetlana Knežević.

Presudom Apelacionog suda su poništene kao nezakonite odluke tadašnje direktorke Doma zdravlja, pa će sada ova ustanova morati da Sretenovićima plati školarinu, neisplaćene zarade za jednu godinu, kamatu i sudske troškove u iznosu preko 700.000 dinara.

Ali, to nije sve. Iz vremena direktorke Svetlane Knežević je i dug Fondu zdravstva od 30.000 evra koji Dom zdravlja vraća u mesečnim ratama.

Tri radnika sa stomatologije koji su još u to vreme (2012. godine) bili dugogodišnji radnici Doma zdravlja, prebačeni su iz stomatološke službe na „primarni nivo“ na poslove u Domu zdravlja, ali to nije prijavljeno Fondu zdravstvenog osiguranja. Umesto njih primljena su tri nova radnika na stomatologiju, bez saglasnosti Fonda. Svih šestoro radnika su primali plate od sredstava koje je Domu zdravlja prebacivao Fond zdravstva. U to vreme nije bilo bitno što nisu imali ugovore pošto je Fond novac iz republičke kase Domu zdravlja prebacivan  „u masi“.

Međutim, kada je prošle godine počela isplata zarada tako što Fond prebacuje sredstva za platu svakog radnika pojedinačno, otkriveno je da su nepune četiri godine šest radnika primali platu na teret Fonda i taj novac sada mora da se vrati.

Dok nema novca za popravku aparata ili za lekove,  čitavih sedamdeset hiljada evra platiće se za greške iz prošlih vremena”.

Izvor: In Mačva, D.Grujić

One Comment on “Izjava direktora DZ Bogatić dr Gorana Makunčevića, listu In Mačva

  1. Laki

    Pa što niste krivično gonili bivšu direktorku već plaćanjem njenih propusta postajete njeni saučesnici?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *