Изјава директора ДЗ Богатић др Горана Макунчевића, листу Ин Мачва

20. октобра 2016.

 Директор Дома здравља Богатић, др Горан Макунчевић поводом новонасталих проблема у раду ДЗ Богатић дао је изјаву листу “Ин Мачва” коју преносимо у целости.

“У фотељи директора Дома здравља све је врелије. Од фебруара, када је требало отпустити прву групу запослених по прописима о максималном броју запослених у јавном сектору, до јуна када је испостављен захтев да се додатно смањи број запослених, па до пресуде Апелационог суда у “случају Сретеновићи”, директор Горан Макунчевић има пуно разлога због којих би најрадије искочио из сопствене коже.

Отпуштање радника, судске пресуде, тужбе, различита тумачења прописа, немогућност пријема нових радника, постали су свакодневни проблеми уместо да приоритет буде унапређење здравствене заштите.

Пођимо редом. goran-makuncevic-103-crno-1Држава не даје отпремнине ?

Почетком године десет радника је напустило посао по пропису о максималном броју запослених. Поједини су споразумно раскинул радни однос и пријавили се на евиденцију НСЗ, а део се превремено пензионисано. И тада је било перипетија са исплатом отпремнима, које су због аљкавости Министарства здравља и Фонда здравства касниле, али први корак у смањењу броја запослених је успешно спроведен.

– У јуну нам је стигао захтев да отпустимо још четири радника. За одлазак су се пријавиле четири медицинске сестре. У Министарству нам је речено да су услови исти као са почетка године, али је након што су отишле из Дома здравља речено да две сестре које су се пензионисале не могу од Фонда здравства добити отпремнине јер Министарство нема пара, док исплата отпремнина за две медицинске сестре које су отишле “на биро” није спорна. Све четири су 30. јуна напустиле посао, али још нису добиле отпремнине већ су у међувремену тужиле и нас и Министарство – каже Макунчевић.

Једна од медицинских сестара наводи да је од јула до недавно, када је стигла прва половина пензије, живела као социјални случај.

– Динара нисам имала три месеца, јер ми држава није исплатила отпремнине по Закону. Шта је кога у Београду брига како ћу преживети док не почне да стиже пензија? Дому здравља сам радила више од 30 година и било ми је тешко да поднесем тужбу, али другог начина није било да добијем свој новац. Сад ће своје наплатити и суд и адвокат и то је много више пара него што је у почетку било – каже разочарана медицинска сестра.

Директор Макунчевић истиче да се тражи решење да новац буде исплаћен пре судске одлуке. Сазнајемо да је рочиште заказано.

– У овом тренутку 153 радника Дома здравља прима плате из Фонда здравства, а по одлуци о максималном броју можемо да имамо 161 радника. Значи, имамо осам радника мање, али и поред тога нам не дозвољавају да запослимо нове, уз образложење да имамо вишак медицинског кадра. Какви су то аршини? Не можете у случају када тражите занављање радних места имати вишак медицинског кадра, а када са друге стране неки радници желе да напусте посао онда кажу да медицински радници не могу превремено да се пензионишу – пита Макунчевић.

Ни њему, као ни медицинским сестрама које су споразумно раскинуле радни однос (за које наводно није спорна исплата отпремнина) није јасно зашто новац још не стиже. Требало је да буде исплаћен до 30. јула, а сада је већ октобар!

Пресудом Апелационог суда у Новом Саду, каса Дома здравља  биће олакшана за најмање 40.000 евра, колико је, без обрачунатих камата „тежак“ спор Дома здравља и стоматолога Јане Кадовић Сретеновић и Владе Сретеновића.

Раскиди, откази, премештаји…

Лекари су повели парницу у суду у Богатићу, након што им је у децембру 2012. године раскинут уговор о специјализацији, и када су у марту 2013. године обоје добили отказе.

У то време директорка Дома здравља је била др Светлана Кнежевић.

Пресудом Апелационог суда су поништене као незаконите одлуке тадашње директорке Дома здравља, па ће сада ова установа морати да Сретеновићима плати школарину, неисплаћене зараде за једну годину, камату и судске трошкове у износу преко 700.000 динара.

Али, то није све. Из времена директорке Светлане Кнежевић је и дуг Фонду здравства од 30.000 евра који Дом здравља враћа у месечним ратама.

Три радника са стоматологије који су још у то време (2012. године) били дугогодишњи радници Дома здравља, пребачени су из стоматолошке службе на „примарни ниво“ на послове у Дому здравља, али то није пријављено Фонду здравственог осигурања. Уместо њих примљена су три нова радника на стоматологију, без сагласности Фонда. Свих шесторо радника су примали плате од средстава које је Дому здравља пребацивао Фонд здравства. У то време није било битно што нису имали уговоре пошто је Фонд новац из републичке касе Дому здравља пребациван  „у маси“.

Међутим, када је прошле године почела исплата зарада тако што Фонд пребацује средства за плату сваког радника појединачно, откривено је да су непуне четири године шест радника примали плату на терет Фонда и тај новац сада мора да се врати.

Док нема новца за поправку апарата или за лекове,  читавих седамдесет хиљада евра платиће се за грешке из прошлих времена”.

Извор: Ин Мачва, Д.Грујић

One Comment on “Изјава директора ДЗ Богатић др Горана Макунчевића, листу Ин Мачва

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *