21.мај- Међународни дан културне разноликости за дијалог и развој

21. маја 2016.

Данас се широм света обележава Међународни дан културне разноликости за дијалог и развој.

Генерална скупштина Уједињених нација је резолуцијом 57/249 прогласила 21.мај Међународним даном културне разноликости за дијалог и развој. Усвајањем универзалне декларације о културној разноликости међународна заједница нагласила је важност дијалога између култура и своју посвећеност очувању разноликости.

Србија је једна од 135 чланица која је приступила Унесковој Конвенцији о заштити и унапређењу разноликости културних израза.

Све културе и цивилизације доприносе богатству човечанства. Културна разноликост је снага и њено очување је етички императив, неодвојив од поштовањa људског достојанства.

Културна разноликост ствара богат и разноврстан свет, повећавајући могућности избора и негујући људске способности и вредности, и да стога представља главни покретач одрживог развоја заједнице, народа и нација. Признавањем разноликости се јача међусобно поштовање и гради заједнички простор заснован на општим вредностима.

Културна разноликост чини заједничко наслеђе човечанства и треба је неговати и чувати. Јачајмо нашу разноликост за добробит свих нас.download

2 Comments on “21.мај- Међународни дан културне разноликости за дијалог и развој

  1. Sale

    SPS poštuje raznolikost,priznaje članove SNS-a koji su nesposobni i uvažava ih tako različite od svih domaćina u Mačvi i daje im da vršljaju na mestima direktorskim bez imalo stručnosti ! Poštuju se nesposobnjakovići ali POŠTOVATI TREBA I SVOJ KRAJ !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *