Svetski dan osoba sa autizmom

2. aprila 2016.

Danas se u Srbiji i svetu obeležava Svetski dan osoba sa autizmom.
Autizam je vrlo složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja

Svetski dan osoba sa autizmom

Autizam je poremećaj u mnogim delovima mozga, ali se ne može sa punom sigurnošću dokazati kako oni ostvaruju svoj uticaj na sveukupno ponašanje organizma.

Kod autizma nema smanjenja ili povratka na početno stanje, on je ravnomeran u svom intenzitetu i toku. Autizam utiče na mnoge delove mozga, mada i danas nije sasvim razjašnjeno na koji se način taj uticaj ostvaruje. Dok se kod jednih osoba vide teža oštećenja poput mentalne retardacije, izraženo ćutanja, ponavljajuća motorika (kao što je lupkanje rukama ili ljuljanje); kod drugih sa blažim oštećenjima može postojati aktivan ali prepoznatljivo neobičan socijalan pristup usko ograničenih interesa i opširno pedantne komunikacije.

Roditelji su ti koji obično prvi uoče karakteristične znakove, u prvoj ili drugoj godini detetovog života (eventualno do treće). Rano otkrivanje autizma može pomoći detetu da stekne određene socijalne veštine i samostalnost; iako je primena nekoliko terapija zasnovanih na naučnim istraživanjima, zasad nema potpunog uspeha u lečenju autizam. Kod težih oblika autizma samostalan život malo je moguć, dok je kod blažih oblika on moguć uz minimalnu pomoć sredine.

Uprkos tome što danas mnogi imaju svest o autizmu, vrlo malo ljudi razme šta znači živeti  život kao osoba sa poremećajem iz autističnog spektra. Ovaj nedostatak razumevanja stvara prepreke u stavovima i nedostatak podrške, koji otežavaju uključivanje osoba sa autizmom u društvo.

Razmislite o tome kako naša zajednica, radno okruženje, škole,  mogu prijateljski dati osobama sa autizmom šansu da pokažu svoje prave mogućnosti.

One Comment on “Svetski dan osoba sa autizmom

  1. Olja

    Svaka vam čast na tome što ste posvetili pažnju deci sa autizmom i naglasili da ti klinci imaju svetski dan !Bravo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *