Светски дан особа са аутизмом

2. априла 2016.

Данас се у Србији и свету обележава Светски дан особа са аутизмом.
Аутизам је врло сложени поремећај у развоју мозга, који карактерише слаба или никаква социјална интеракција и комуникација те ограничени и понављајући обрасци понашања

Светски дан особа са аутизмом

Аутизам је поремећај у многим деловима мозга, али се не може са пуном сигурношћу доказати како они остварују свој утицај на свеукупно понашање организма.

Код аутизма нема смањења или повратка на почетно стање, он је равномеран у свом интензитету и току. Аутизам утиче на многе делове мозга, мада и данас није сасвим разјашњено на који се начин тај утицај остварује. Док се код једних особа виде тежа оштећења попут менталне ретардације, изражено ћутања, понављајућа моторика (као што је лупкање рукама или љуљање); код других са блажим оштећењима може постојати активан али препознатљиво необичан социјалан приступ уско ограничених интереса и опширно педантне комуникације.

Родитељи су ти који обично први уоче карактеристичне знакове, у првој или другој години дететовог живота (евентуално до треће). Рано откривање аутизма може помоћи детету да стекне одређене социјалне вештине и самосталност; иако је примена неколико терапија заснованих на научним истраживањима, засад нема потпуног успеха у лечењу аутизам. Код тежих облика аутизма самосталан живот мало је могућ, док је код блажих облика он могућ уз минималну помоћ средине.

Упркос томе што данас многи имају свест о аутизму, врло мало људи разме шта значи живети  живот као особа са поремећајем из аутистичног спектра. Овај недостатак разумевања ствара препреке у ставовима и недостатак подршке, који отежавају укључивање особа са аутизмом у друштво.

Размислите о томе како наша заједница, радно окружење, школе,  могу пријатељски дати особама са аутизмом шансу да покажу своје праве могућности.

One Comment on “Светски дан особа са аутизмом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *