Forum žena SPS Bogatić- 8.mart

8. marta 2016.

Povodom 8. marta Međunarodnog praznika žena , predsednica Foruma žena SPS Bogatić, Ivana Đukić, čestitala je  ženama 8. mart i istakla  sledeće:

Davne 1910.godine na inicijativu Klare Cetkin, proglašen je 8. mart , Međunarodnim danom žena.
“Onaj ko dopušta da kapitalisti tlače radnike dopušta i da muškarci tlače žene. One će ostati potlačene sve dok ekonomski ne budu nezavisne. Ukoliko je cilj da žena postane slobodno ljudsko biće onda joj ne treba oduzeti pravo na rad, niti skraćivati radno vreme, niti ograničavati oblasti u kojima  može raditi”. Tako je  govorila ova nemačka revolucionarka kada je u Kopenhagenu predložila na kongresu Socijalističke internacionale da žene širom sveta slave 8.mart kao simbol borbe za jednako pravo glasa, zaštite na radu, ukidanja trgovine belim robljem i zaštitu dece.

Mnogima danas Dan žena izgleda pohabano, ali ako pogledamo istini u oči da su žene  već na prvoj stepenici ka zapošljavanju suočene sa pitanjem poslodavca da li planiraju rađati, da  njihove kolege imaju veću platu i da  mali broj žena odradi svoj pun radni vek, aktuelizuje pitanje položaja i  ravnopravnosti žena u društvenoj zajednici i danas.

Ovom prilikom istakla je da je Forum žena SPS  Bogatić formiran 2011.godine i da je cilj formiranja Foruma   afirmacija položaja žena, zaštita prava žena , porodice i rodne ravnopravnosti.

I za kraj navodim   reči Tomasa Mana:

“Ostani žena. Pretežak je taj teret na tvojim plećima.

Nosi ga ponosno, jer jedina si ti za život na zemlji zaslužna.

Ostani ljubavi željna, ostani izvor sreće i strasti, ostani ponos i patnja, ostani ostvarenje snova i sklonište od bola.

U ovom svetu prevare i laži, budi jedina koja će ponosno stajati, za pravdu se boriti, svoj porod golim rukama štititi, kao tigrica na neprijatelja skakati, kao soko svoje gnezdo braniti.

Jer ti si Žena, sestra, supruga, uteha , sklonište i oprost, sluškinja, vila i kraljica.

Jer ti si Žena, majka svojih sinova i kćeri.  Prokleta da svoj život pokloniš njima. Budi Žena i kad tvoji ptići rašire krila i odlete. Samo budi Žena.

U bolu i patnji, svi te dozivaju i svi te se sete.”

027

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *