Форум жена СПС Богатић- 8.март

8. марта 2016.

Поводом 8. марта Међународног празника жена , председница Форума жена СПС Богатић, Ивана Ђукић, честитала је  женама 8. март и истакла  следеће:

Давне 1910.године на иницијативу Кларе Цеткин, проглашен је 8. март , Међународним даном жена.
“Онај ко допушта да капиталисти тлаче раднике допушта и да мушкарци тлаче жене. Оне ће остати потлачене све док економски не буду независне. Уколико је циљ да жена постане слободно људско биће онда јој не треба одузети право на рад, нити скраћивати радно време, нити ограничавати области у којима  може радити”. Тако је  говорила ова немачка револуционарка када је у Копенхагену предложила на конгресу Социјалистичке интернационале да жене широм света славе 8.март као симбол борбе за једнако право гласа, заштите на раду, укидања трговине белим робљем и заштиту деце.

Многима данас Дан жена изгледа похабано, али ако погледамо истини у очи да су жене  већ на првој степеници ка запошљавању суочене са питањем послодавца да ли планирају рађати, да  њихове колеге имају већу плату и да  мали број жена одради свој пун радни век, актуелизује питање положаја и  равноправности жена у друштвеној заједници и данас.

Овом приликом истакла је да је Форум жена СПС  Богатић формиран 2011.године и да је циљ формирања Форума   афирмација положаја жена, заштита права жена , породице и родне равноправности.

И за крај наводим   речи Томаса Мана:

“Остани жена. Претежак је тај терет на твојим плећима.

Носи га поносно, јер једина си ти за живот на земљи заслужна.

Остани љубави жељна, остани извор среће и страсти, остани понос и патња, остани остварење снова и склониште од бола.

У овом свету преваре и лажи, буди једина која ће поносно стајати, за правду се борити, свој пород голим рукама штитити, као тигрица на непријатеља скакати, као соко своје гнездо бранити.

Јер ти си Жена, сестра, супруга, утеха , склониште и опрост, слушкиња, вила и краљица.

Јер ти си Жена, мајка својих синова и кћери.  Проклета да свој живот поклониш њима. Буди Жена и кад твоји птићи рашире крила и одлете. Само буди Жена.

У болу и патњи, сви те дозивају и сви те се сете.”

027

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *