Ненад Бесеровац, председник Општине о проблему неисправне пијаће воде

22. јануара 2016.
У последњем броју листа “Ин Мачва” објављен је текст о проблему обезбеђивања здраве пијаће воде у општини Богатић. У тексту су пренете изјаве Ненада Бесеровца, председника Општине Богатић, а текст преносимо у целини.

logo in macva (1)

 

ЗАГАЂЕНА ВОДА ЗА ПИЋЕ – ПРОБЛЕМ КОЈИ ЗАХТЕВА СИСТЕМАТСКО РЕШАВАЊЕ

Нови бунар и пројекат водовода

Годину дана житељи Црне Баре пију воду из цистерне која свакодневно стиже у село. У општини признају да се проблем снабдевања исправном пијаћом водом решава привремено тако што ће се на “Васином шибу” бушити бунар са здравом водом. За овај пројекат у буџету су издвојена средства, мада се очекује и помоћ државе, а у 2016. години урадиће се пројекат водоводне мреже за пет села.Није, нажалост, проблем са нитратима у Црној Бари једини и – највећи. На целом подручју општине Богатић спорадично се појављује неисправна вода, што би требало да буде сигнал упозорења да се започне са систематским решавањем овог проблема. Даље одлагање може да увећа штетне последице, првенствено по здравље људи.

Иако је на мапама уцртана као терен најбогатији пијаћом (и геотермалном) водом, у општини Богатић је већ годину дана један од највећих проблема снабдевање исправном водом за пиће. Почетком фебруара навршиће се годину дана од како мештани Црне Баре не пију воду са чесми и из славина.

Подсетимо, од 41 узорка воде узетих у домаћинствима у Црној Бари 22. јануара прошле године, у 40 је потврђена већа концентрација нитрата од дозвољене. У овој месној заједници још увек је на снази ванредно стање које је проглашено 3. фебруара прошле године.  Раније, у новембру 2014. због арсена је затворена артеска чесма у овом селу, а у фебруару због истог разлога и артеска чесма у Совљаку, а после контроле воде на целом подручју општине због присуства тешких метала затворено је још неколико артеских чесми.

Апсурдна ситуација да општина Богатић “лежи” на непресушним резервама здраве воде, а да су целу прошлу годину обележили проблеми управо са водоснабдевањем, те да се изнова појављују, требало би да упали аларм за систематско решавање овог проблема. У противном, за неколико година, упозоравају стручњаци, пићемо само флаширану воду!

Исправна вода са 90 метара дубине

За сада се, према речима Ненада Бесеровца, председника Општине Богатић проблеми са водом решавају брзо и ефикасно, али, признаје, привремено док се не стекну услови за систематско решење.

– Примери Црне Баре, Совљака, Глоговца, Бадовинаца и Клења, говоре да смо све проблеме са водом у овим месним заједницама решавали брзо и ефикасно, чим су нам проблеми били предочени. Наравно привремено, док не нађемо системско решење. За Црну Бару је, у сарадњи са  Рударско – геолошким факултетом у Београду, урађен пројекат бунара, на око 90 метара дубине, за чије бушење и изградњу је потребно између 8 и 10 милиона динара. Ми смо на позицији Дирекције за грађевинско земљиште, путеве и изградњу планирали  та средства за финансирање, ако нам Владина Канцеларија за помоћ и изградњу поплављених подручја, не одговори позитивно, јер смо овај пројекат кандидовали за финансирање код ове Канцеларије – каже Бесеровац.

Док се чека одговор, мештани Црне Баре годину дана пију воду која се допрема цистерном ЈКП “Богатић”, а у међувремену су обезбеђене и четири нове пластичне цистерне по хиљаду литара и прослеђена пријава амбасади Јапана за донацију једне ауто-цистерне за пијаћу воду.

Пројекат локалног водовода за пет села на северу општине (Црна Бара, Салаш Црнобарски, Баново Поље, Глоговац и Совљак) је  трајно решење водоснабдевања,  али је за његову реализацију осим доста времена (по неким мишљењима најмање три године) неопходно и доста пара.

– У буџету за ову годину су предвиђена средства за пројектовање водоводне мреже, канализације и друге инфраструктурне пројекте у висини од 10 милиона динара. Такође, предвиђено је и бушење новог бунара на изворишту у Богатићу. Ова инвестиције је вредна око 6 милиона – додаје Бесеровац.

Због високе концентрације нитрата у пијаћој води, осим у Црној Бари, прошле године се узбуна подгила у још неколико села. Ванредно стање је, међутим, проглашено само у Црној Бари, док су се мештани других села на нитрате “навикли” или преоријентисали на куповину флаширане воде.

У школама у Салашу и Дубљу неисправна вода

Главобоље, нажалост, задају и бактерије у пијаћој води, као што је у Клењу, у Основној школи “Лаза К. Лазаревић” овај проблем био присутан три месеца.

– У анализи воде у августу откривене су бактерије фекалног порекла, а последња анализа пред крај прошле године, након што је уграђен хлоринатор, потврдила је да сада имамо исправну воду у установи – каже Драгана Којић, директорка школе.

Тек што је решен проблем у Клењу, у издвојеном одељењу ове школе у Салашу Црнобарском, налаз воде је показао да није исправна за пиће.

У дубљанској школи “Никола Тесла” вода се загадила још више због медијског препуцавања директора Живка Вукојевић, општинских власти и странке “Зелени”. Док је директор тврдио да је благовремено упознао надлежне са проблемом, у општини одговарали да писма из Дубља нису стигла, а “Зелени”  прозивали, ђаци су у школским торбама од куће носили флашице за водом или их куповали у сеоским продавницама.

– Проблем са пијаћом водом у школи у Дубљу постоји и датира још из 2012 и нарочито 2013. године. Од Завода за јавно здравље Шабац смо добили све анализе за последње четири године и последњи исправан налаз у ОШ “Никола Тесла” Дубље, је налаз из месеца августа 2013. године. Тада је концентрација нитрата по милиграму била 49,8% (дозвољено 50%), а већ следећи налаз из новембра исте године је неисправан, јер је концентрација нитрата порасла на 51, 2%. Од тада до последњег налаза из новембра 2015. ниједан налаз није исправан, јер су нитрати између 50 и 55%. Иначе све време вода је микро-биолошки исправна. Немам намеру да полемишем да ли је захтева било или није, али не могу да схватим да се проблем не решава две године, да не реагују нити Школска управа из Ваљева, санитарна инспекција ни Министарство, или нека друга институција, ако Општина није имала увид или како се сада у медијима шпекулише, да није имала вољу или финансијских средстава, што је бесмислица, јер је 31.03.2014. године на рачуну општине било 47 милиона динара – одговара Бесеровац.

Сачињен је предрачун за уређаје које би пречишћавали воду у дубљанској школи па ће овај, као и проблем у Салашу Црнобарском биће решени у најкраћем року.

Д.Грујић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *