DODELJENE VUKOVE NAGRADE ZA 2019.GODINU

6. februara 2020.

Dana 05.02.2020.godine u Beogradu u organizaciji Kulturno prosvetne zajednice Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja u Predsedništvu Srbije svečano su uručene Vukove nagrade za 2019.godinu za izuzetan doprinos razvoju kulture i Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru. Svečanosti su prisustvovali predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac, direktor Kulturno-obrazovnog centra „Bogatić“ Miloš Simić i porodica Dragana Martinovića Martina.

Vukova nagrada se dodeljuje pojedincima, ustanovama i organizacijama koje deluju na širenju kulture, prosvete i nauke i postižu rezultate od naročitog značaja za kulturni život.

Dragan Martinović rođen je 1957 .godine u Bogatiću. Odrastao je pored oca Milivoja pozorišnog reditelja i slikara i Milića od Mačve, osnivača mačvanske slikarske škole. Još u ranom detinjstvu počinje da slika i sa petnaest godina postaje član pomenute grupe. Već sa sedamnaest godina prvi put samostalno izlaže u Šapcu, 1975. godine. 1976. godine upisuje Likovnu akademiju u Beogradu, gde osnovne i postdiplomske studije završava u klasi profesora Zorana Petrovića.

Grupno je izlagao na više od dvestotine izložbi u zemlji i inostranstvu, dok je samostalno izlagao preko 140 puta, takođe širom zemlje i inostranstva.

Učesnik je mnogih kolonija i dobitnik više značajnih nagrada kao što su: nagrada Sremskog i Vojvođanskog salona, Nagrada za kulturu, Godišnja nagrada “Mina Karadžić”, Velika nagrada Fondacije “Petar Lubarda”… Član je nastarije slikarske grupe na Balkanu – “Lada”, Udruženja likovnih umetnika (ULUS) od 1981. godine, ULB od 1983. godine, Udruženja likovnih umetnika “Sirmium” od 1983. godine

Od 1983. godine bavi se pedagoškim radom, što će krunisati osnivanjem Akademije klasičnog slikarstva. 2008. godine imenovan je za dekana Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta “Edukons” Novi Sad.

Dobitnici Vukove nagrade za 2019. godinu pored Mr Dragana Martinovića Martina  su filmski umetnik Radoslav Zelenović, slikarka Slobodanka Rakić Šefer, arheolog Jelena Borović Dimić, književnici Miloš Janković i Duško M. Petrović, pedagog, scenarista i reditelj Miroslav Mika Aleksić, bibliotekarka Jasmina Ninkov, kompozitor i voditelj Minja Subota i dramska umetnica Gordana Đurđević Dimić.

Ovom prilikom uručena je i Izuzetna Vukova nagrada književniku Đorđu Sladoju, istoričarki antike Bojani Borić Brešković, a dobitnici te nagrade su i požarevačka Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Stevan Mokranjac”, Sabor frulaša Srbije “Oj Moravo” koji se održava u Prislonici i Osnovna škola “Branko Radičević” iz Stapara.

 

138 Comments on “DODELJENE VUKOVE NAGRADE ZA 2019.GODINU

  1. Carlweels

    [url=https://propranolol24h.com/]inderal discount[/url] [url=https://chloroquinepack.com/]chloroquine 250 mg tablets[/url] [url=https://hydroxychloroquinetm.com/]hydroxychloroquine 300[/url] [url=https://azspills.com/]singulair 5mg india[/url] [url=https://24antibiotics.com/]cefadroxil 500 mg sinus infection[/url]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *