ДОДЕЉЕНЕ ВУКОВЕ НАГРАДЕ ЗА 2019.ГОДИНУ

6. фебруара 2020.

Дана 05.02.2020.године у Београду у организацији Културно просветне заједнице Србије, под покровитељством Министарства културе и информисања у Председништву Србије свечано су уручене Вукове награде за 2019.годину за изузетан допринос развоју културе и Републици Србији и свесрпском културном простору. Свечаности су присуствовали председник општине Богатић Ненад Бесеровац, директор Културно-образовног центра „Богатић“ Милош Симић и породица Драгана Мартиновића Мартина.

Вукова награда се додељује појединцима, установама и организацијама које делују на ширењу културе, просвете и науке и постижу резултате од нарочитог значаја за културни живот.

Драган Мартиновић рођен је 1957 .године у Богатићу. Одрастао је поред оца Миливоја позоришног редитеља и сликара и Милића од Мачве, оснивача мачванске сликарске школе. Још у раном детињству почиње да слика и са петнаест година постаје члан поменуте групе. Већ са седамнаест година први пут самостално излаже у Шапцу, 1975. године. 1976. године уписује Ликовну академију у Београду, где основне и постдипломске студије завршава у класи професора Зорана Петровића.

Групно је излагао на више од двестотине изложби у земљи и иностранству, док је самостално излагао преко 140 пута, такође широм земље и иностранства.

Учесник је многих колонија и добитник више значајних награда као што су: награда Сремског и Војвођанског салона, Награда за културу, Годишња награда “Мина Караџић”, Велика награда Фондације “Петар Лубарда”… Члан је настарије сликарске групе на Балкану – “Лада”, Удружења ликовних уметника (УЛУС) од 1981. године, УЛБ од 1983. године, Удружења ликовних уметника “Сирмиум” од 1983. године

Од 1983. године бави се педагошким радом, што ће крунисати оснивањем Академије класичног сликарства. 2008. године именован је за декана Академије класичног сликарства Универзитета “Едуконс” Нови Сад.

Добитници Вукове награде за 2019. годину поред Мр Драгана Мартиновића Мартина  су филмски уметник Радослав Зеленовић, сликарка Слободанка Ракић Шефер, археолог Јелена Боровић Димић, књижевници Милош Јанковић и Душко М. Петровић, педагог, сценариста и редитељ Мирослав Мика Алексић, библиотекарка Јасмина Нинков, композитор и водитељ Миња Субота и драмска уметница Гордана Ђурђевић Димић.

Овом приликом уручена је и Изузетна Вукова награда књижевнику Ђорђу Сладоју, историчарки антике Бојани Борић Брешковић, а добитници те награде су и пожаревачка Школа за основно и средње музичко образовање “Стеван Мокрањац”, Сабор фрулаша Србије “Ој Мораво” који се одржава у Прислоници и Основна школа “Бранко Радичевић” из Стапара.

 

506 Comments on “ДОДЕЉЕНЕ ВУКОВЕ НАГРАДЕ ЗА 2019.ГОДИНУ

  1. Carlweels

    [url=https://propranolol24h.com/]inderal discount[/url] [url=https://chloroquinepack.com/]chloroquine 250 mg tablets[/url] [url=https://hydroxychloroquinetm.com/]hydroxychloroquine 300[/url] [url=https://azspills.com/]singulair 5mg india[/url] [url=https://24antibiotics.com/]cefadroxil 500 mg sinus infection[/url]

  2. My Paper Writer

    [url=http://imortgagehomeloans.com/]concord mortgage[/url] [url=http://qbloans.com/]loans for bad credit[/url] [url=http://sexcamomg.com/]adult cam[/url] [url=http://lifeinsurancelux.com/]american retirement life insurance company[/url]

  3. Jimweels

    [url=https://hydroxychloroquineslf.com/]prices for plaquenil[/url] [url=https://bloodpressurenorm.com/]lozol cost[/url] [url=https://brandpillshop.com/]malegra 25[/url] [url=https://cialisloc.com/]cialis europe online[/url] [url=https://acyclovir360.com/]acyclovir cream coupon[/url] [url=https://24ozhealth.com/]buy proscar online australia[/url]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *