КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ПРОЈЕКТА “ЕФИКАСНО УПРАВЉАЊЕ ЈАВНОМ СВОЈИНОМ”

1. јуна 2019.

У Богатићу, дана 31.05.2019.године одржана је Конференција поводом представљања пројекта „ЕФИКАСНО УПРАВЉАЊЕ ЈАВНОМ ИМОВИНОМ-ИСКОРАК КА БРЖЕМ РАЗВОЈУ НАШИХ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА“ у оквиру Програма ЕXCHANGE 5.
Општина Богатић је једна од 18 локалних самоуправа у Србији којој су одобрена средства за финансирање пројекта који општина Богатић реализује са партнерским општинама Владимирци и Мали Зворник.
„Овај пројекат би, како нама тако и општинама, нашим партнерима, требао да донесе ефикасније управљање јавном имовином, а први корак је да утврдимо чиме располажемо“, рекао је председник општине Ненад Бесеровац. Истакао је да стање није добро, не само у општинама које реализују овај пројекат, већ у читавој Србији и нада се да ће се реализацијом овог пројекта утврдити јавна својина и да ће њоме ефикасно управљати, као и да ће оно што је у интересу општине одржавати.
„Једна од две компоненте Exchange 5 програма бави се управљањем локалном имовином, а идеја је да се коначно уведе у живот Закон о јавној својини на локалном нивоу, зато што је уочено да немамо довољно правих података, ни доказа шта је чије. Овај закон омогућава да се кроз одговарајући поступак то утврди, да се потом спроведе кроз републичку Дирекцију за имовину, а овим пројектом ће бити омогућено свим трим општинама да изврше масовни трансфер података у Дирекцију, што ће олакшати функционисање, планирање и употребу јавне својине на локалу“ изјавио је Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО.
Укупна вредност пројекта, који је отпочео децембра 2018.године износи 193.198,28 евра, од чега је донација ЕУ 173.878,25 евра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *