ОДРЖАНА ДРУГА СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА СКГО

28. марта 2018.

 

У Београду, 27.03.2018.године одржана је друга седница Председништва Сталне конференције градова и  општина. У раду седнице учествовали су министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Саша Могић и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф др. Славица Ђукић Дејановић. Општину Богатић представљао је председник Општине, Ненад Бесеровац.

Представници Министарства државне управе и локалне самоуправе представили су   Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи.

Предложеним изменама и допунама Закона отклањају се уочени недостаци у практичној примени важећег Закона о локалној самоуправи у области рада и функционисања месних заједница. Бројни проблеми и конфликти у раду органа месних заједница, који произлазе углавном због недовољног или непрецизног одређивања надлежности органа месне заједнице и њиховог односа са органима јединице локалне самоуправе, посебно у делу надзора над радом органа месне заједнице, доводили су до њихове неефикасности. Сматрајући да разни облици међуопштинске сарадње представљају један од  кључних праваца развоја јединица локалне самоуправе, предложене измене детаљније регулишу облике међуопштинске сарадње као и обавезне елементе ових споразума – истакао је министар Ружић.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф др. Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је финансијска помоћ породицама са децом, која је предвиђена Стратегијом подстицаја рађања, усмерена на подстицај рађања трећег и четвртог детета.  Ђукић Дејановић је истакла да данас 52% жена има једно дете, 40 % двоје деце и само 8 % троје и више деце и додале да жене у Србији у просеку данас рађају 1, 46 % деце, а основни циљ је да се повећа на 1, 85 %. Закон о финансијској подршци породицама са децом предвидео је да за свако прво дете мајке добију по 100.000,00 динара и почеће да се примењује од 01.07.2018.године.  Такође, Ђукић Дејановић је навела да поменута  Стратегија предвиђа да за свако друго дете мајке две године добијају по 10.000,00 динара, за треће 12.000,00 динара, за  четврто 18.000,00 динара наредних 10 година.

У наставку седнице генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић представио је извештај о раду СКГО у претходном периоду и упознао чланове Председништва са плановима за обележавање 65 година постојања ове организације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *