OPŠTINA BOGATIĆ POSTALA ČLAN PREDSEDNIŠTVA SKGO

13. decembra 2017.

 

Predsednik opštine Bogatić, Nenad Beserovac  učestvovao je u radu 45. sednice Skupštine Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) koja je održana 12.12.2017.godine u beogradskom Sava centru.

Na najvećem skupu lokalnih samouprava prisustvovalo je 138 delegata gradova i opština, predstavnici Vlade Republike Srbije, ambasada Švajcarske, Nemačke, Švedske, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Rusiji, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i međunarodnih organizacija, kao što su delegacije EU u Srbiji, Misija OEBS, UNDP, GIZ, ali i predstavnici civilnog sektora.

Osnovna tema skupa bila  je „Strateški razvoj lokalne samouprave“, koja je posebno razmatrana u okviru panela „Lokalna samouprava u Srbiji – 2020.“

Prisutnima su se obratili u ime grada domaćina Andrej Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Filip Ge, ambasador Švajcarske konfederacije u Srbiji, Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji,  Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Beogradu, Tim Kartrajt, šef Misije Saveta Evrope u Srbiji i  Darko Bulatović, predsednik SKGO.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) jedan  od najvećih partnera Vlade Srbije, kada je reforma lokalne samouprave u pitanju.

“Želimo da budu spremniji za taj posao i da kroz profesionalni sistem obuke dostignemo veći stepen efikasnosti i da građani budu zadovoljniji našim radom”, rekao je Ružić i podsetio da su poslanici usvojili Zakon o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje, koja će prvi put obezbediti obuku za sve službenike na republičkom i na lokalnom nivou. Zaposleni će tako, kako je naveo, kroz opšte i posebne obuke sticati nova znanja, veštine i sposobnosti, usmerene na podizanje nivoa kompetencija, neophodnih za kvalitetno obavljanje posla.

U panelnom delu Skupštine predstavljeni su Program ekonomskih reformi Vlade Republike Srbije za period 2018-2020.godine, Nacrt zakona o naknadama, Uputstvo za pripremu odluke o budžetu lokalne vlasti za 2018. i projekcija za 2019. i 2020.godinu.

Tokom zasedanja Skupštine SKGO potpisani su Sporazumi u okviru tri projekta i to: Sporazum o sprovođenju paketa podrške za unapređenje naplate poreza na imovinu u jedinicama lokalne samouprave u okviru projekta „Opštinski ekonomski razvoj – faza II“, Sporazum o podršci gradovima i opštinama za programsko budžetiranje i strateško planiranje u okviru programa „Exchange 5“ i Sporazum o sprovođenju opštinskih projekata u okviru GIZ i SKGO projekta „Inicijativa za inkluziju“.

Predsednik Opštine Bogatić Nenad Beserovac potpisao je Memorandum o razumevanju između Opštine Bogatić i Međunarodne organizacije -International management group (IMG) u vezi sprovođenja Programa reforme poreza na imovinu. Opština Bogatić je jedna od 45 opština i gradova u Srbiji, koja će realizovati ovaj projekat. Program reforme poreza na imovinu ima za cilj da unapredi kvalitet života, usluga i  upravljanja za oko 2,5 miliona građana u Srbiji. Budžet projekta je 6 miliona franaka, a program finansira Švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju – SDC. Projekat podržavaju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo finansija i SKGO.

U skladu sa Statutom SKGO, na Skupštini su održani redovni izbori za organe SKGO i razmatrani dokumenti od značaja za rad organizacije u narednom periodu. Izabrani su novi članovi Predsedništva, Nadzornog odbora, kao i predsednici odbora SKGO koji će predstavljati ovu organizaciju naredne dve godine. Većinom glasova za novu predsednicu SKGO izabrana je Dušanka Golubović, gradonačelnica Grada Sombora.

Opština Bogatić izabrana je za člana Predsedništva SKGO. Pored opštine Bogatić u Predsedništvo SKGO izabrani su sledeći gradovi, opštine i gradske opštine: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Subotica, Svrljig, Pančevo, Bačka Topola, Sombor, Pećinci, Čačak, Aranđelovac, Užice, Vrnjačka Banja, Smederevo, Zaječar, Požarevac, Medveđa i opštine grada Beograda – Mladenovac i Savski Venac.  U Nadzornom odboru biće predstavnici gradova i opština: Kraljevo, Vrbas, Babušnica, Batočina, Niš – gradska opština Pantelej.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *