Nenad Beserovac, predsednik Opštine o problemu neispravne pijaće vode

22. januara 2016.
U poslednjem broju lista “In Mačva” objavljen je tekst o problemu obezbeđivanja zdrave pijaće vode u opštini Bogatić. U tekstu su prenete izjave Nenada Beserovca, predsednika Opštine Bogatić, a tekst prenosimo u celini.

logo in macva (1)

 

ZAGAĐENA VODA ZA PIĆE – PROBLEM KOJI ZAHTEVA SISTEMATSKO REŠAVANJE

Novi bunar i projekat vodovoda

Godinu dana žitelji Crne Bare piju vodu iz cisterne koja svakodnevno stiže u selo. U opštini priznaju da se problem snabdevanja ispravnom pijaćom vodom rešava privremeno tako što će se na “Vasinom šibu” bušiti bunar sa zdravom vodom. Za ovaj projekat u budžetu su izdvojena sredstva, mada se očekuje i pomoć države, a u 2016. godini uradiće se projekat vodovodne mreže za pet sela.Nije, nažalost, problem sa nitratima u Crnoj Bari jedini i – najveći. Na celom području opštine Bogatić sporadično se pojavljuje neispravna voda, što bi trebalo da bude signal upozorenja da se započne sa sistematskim rešavanjem ovog problema. Dalje odlaganje može da uveća štetne posledice, prvenstveno po zdravlje ljudi.

Iako je na mapama ucrtana kao teren najbogatiji pijaćom (i geotermalnom) vodom, u opštini Bogatić je već godinu dana jedan od najvećih problema snabdevanje ispravnom vodom za piće. Početkom februara navršiće se godinu dana od kako meštani Crne Bare ne piju vodu sa česmi i iz slavina.

Podsetimo, od 41 uzorka vode uzetih u domaćinstvima u Crnoj Bari 22. januara prošle godine, u 40 je potvrđena veća koncentracija nitrata od dozvoljene. U ovoj mesnoj zajednici još uvek je na snazi vanredno stanje koje je proglašeno 3. februara prošle godine.  Ranije, u novembru 2014. zbog arsena je zatvorena arteska česma u ovom selu, a u februaru zbog istog razloga i arteska česma u Sovljaku, a posle kontrole vode na celom području opštine zbog prisustva teških metala zatvoreno je još nekoliko arteskih česmi.

Apsurdna situacija da opština Bogatić “leži” na nepresušnim rezervama zdrave vode, a da su celu prošlu godinu obeležili problemi upravo sa vodosnabdevanjem, te da se iznova pojavljuju, trebalo bi da upali alarm za sistematsko rešavanje ovog problema. U protivnom, za nekoliko godina, upozoravaju stručnjaci, pićemo samo flaširanu vodu!

Ispravna voda sa 90 metara dubine

Za sada se, prema rečima Nenada Beserovca, predsednika Opštine Bogatić problemi sa vodom rešavaju brzo i efikasno, ali, priznaje, privremeno dok se ne steknu uslovi za sistematsko rešenje.

– Primeri Crne Bare, Sovljaka, Glogovca, Badovinaca i Klenja, govore da smo sve probleme sa vodom u ovim mesnim zajednicama rešavali brzo i efikasno, čim su nam problemi bili predočeni. Naravno privremeno, dok ne nađemo sistemsko rešenje. Za Crnu Baru je, u saradnji sa  Rudarsko – geološkim fakultetom u Beogradu, urađen projekat bunara, na oko 90 metara dubine, za čije bušenje i izgradnju je potrebno između 8 i 10 miliona dinara. Mi smo na poziciji Direkcije za građevinsko zemljište, puteve i izgradnju planirali  ta sredstva za finansiranje, ako nam Vladina Kancelarija za pomoć i izgradnju poplavljenih područja, ne odgovori pozitivno, jer smo ovaj projekat kandidovali za finansiranje kod ove Kancelarije – kaže Beserovac.

Dok se čeka odgovor, meštani Crne Bare godinu dana piju vodu koja se doprema cisternom JKP “Bogatić”, a u međuvremenu su obezbeđene i četiri nove plastične cisterne po hiljadu litara i prosleđena prijava ambasadi Japana za donaciju jedne auto-cisterne za pijaću vodu.

Projekat lokalnog vodovoda za pet sela na severu opštine (Crna Bara, Salaš Crnobarski, Banovo Polje, Glogovac i Sovljak) je  trajno rešenje vodosnabdevanja,  ali je za njegovu realizaciju osim dosta vremena (po nekim mišljenjima najmanje tri godine) neophodno i dosta para.

– U budžetu za ovu godinu su predviđena sredstva za projektovanje vodovodne mreže, kanalizacije i druge infrastrukturne projekte u visini od 10 miliona dinara. Takođe, predviđeno je i bušenje novog bunara na izvorištu u Bogatiću. Ova investicije je vredna oko 6 miliona – dodaje Beserovac.

Zbog visoke koncentracije nitrata u pijaćoj vodi, osim u Crnoj Bari, prošle godine se uzbuna podgila u još nekoliko sela. Vanredno stanje je, međutim, proglašeno samo u Crnoj Bari, dok su se meštani drugih sela na nitrate “navikli” ili preorijentisali na kupovinu flaširane vode.

U školama u Salašu i Dublju neispravna voda

Glavobolje, nažalost, zadaju i bakterije u pijaćoj vodi, kao što je u Klenju, u Osnovnoj školi “Laza K. Lazarević” ovaj problem bio prisutan tri meseca.

– U analizi vode u avgustu otkrivene su bakterije fekalnog porekla, a poslednja analiza pred kraj prošle godine, nakon što je ugrađen hlorinator, potvrdila je da sada imamo ispravnu vodu u ustanovi – kaže Dragana Kojić, direktorka škole.

Tek što je rešen problem u Klenju, u izdvojenom odeljenju ove škole u Salašu Crnobarskom, nalaz vode je pokazao da nije ispravna za piće.

U dubljanskoj školi “Nikola Tesla” voda se zagadila još više zbog medijskog prepucavanja direktora Živka Vukojević, opštinskih vlasti i stranke “Zeleni”. Dok je direktor tvrdio da je blagovremeno upoznao nadležne sa problemom, u opštini odgovarali da pisma iz Dublja nisu stigla, a “Zeleni”  prozivali, đaci su u školskim torbama od kuće nosili flašice za vodom ili ih kupovali u seoskim prodavnicama.

– Problem sa pijaćom vodom u školi u Dublju postoji i datira još iz 2012 i naročito 2013. godine. Od Zavoda za javno zdravlje Šabac smo dobili sve analize za poslednje četiri godine i poslednji ispravan nalaz u OŠ “Nikola Tesla” Dublje, je nalaz iz meseca avgusta 2013. godine. Tada je koncentracija nitrata po miligramu bila 49,8% (dozvoljeno 50%), a već sledeći nalaz iz novembra iste godine je neispravan, jer je koncentracija nitrata porasla na 51, 2%. Od tada do poslednjeg nalaza iz novembra 2015. nijedan nalaz nije ispravan, jer su nitrati između 50 i 55%. Inače sve vreme voda je mikro-biološki ispravna. Nemam nameru da polemišem da li je zahteva bilo ili nije, ali ne mogu da shvatim da se problem ne rešava dve godine, da ne reaguju niti Školska uprava iz Valjeva, sanitarna inspekcija ni Ministarstvo, ili neka druga institucija, ako Opština nije imala uvid ili kako se sada u medijima špekuliše, da nije imala volju ili finansijskih sredstava, što je besmislica, jer je 31.03.2014. godine na računu opštine bilo 47 miliona dinara – odgovara Beserovac.

Sačinjen je predračun za uređaje koje bi prečišćavali vodu u dubljanskoj školi pa će ovaj, kao i problem u Salašu Crnobarskom biće rešeni u najkraćem roku.

D.Grujić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *